Yhdysvallat kehottaa Lähi-idän johtajia toimimaan jännitteiden lieventämiseksi

Ilmapiiri Iranin ja Saudi-Arabian välillä kiristyi lauantaina vankiteloitusten vuoksi ja sunnuntaina vielä lisää Saudi-Arabian katkaistua diplomaattisuhteet Iraniin.

Ulkomaat
Mielenosoittajat kantoivat Saudi-Arabian teloittaman uskonoppineen Nimr al-Nimrin kuvia Teheranissa sunnuntaina.
Mielenosoittajat kantoivat Saudi-Arabian teloittaman uskonoppineen Nimr al-Nimrin kuvia Teheranissa sunnuntaina.Atta Kenare / AFP

Yhdysvallat kehottaa Lähi-idän johtajia ryhtymään toimenpiteisiin jännitteiden lieventämiseksi Saudi-Arabian lauantaisten telotusten nostattamien tunteiden vuoksi. Yhdysvallat vetoaa alueen johtajia käyttämään diplomaattisia keinoja.

Ilmapiiri Iranin ja Saudi-Arabian välillä kiristyi sunnuntaina entisestään, kun Saudi-Arabia katkaisi diplomaattiset suhteensa Iranin kanssa. Syynä olivat hyökkäykset Saudi-Arabian Teheranin lähetystöä ja Mashhadin konsulaattia vastaan, mutta myös muut shiialaisen uskonoppineen teloituksesta nousseet mielenilmaukset.

Yhdysvaltojen mukaan maiden on jatkettava diplomatiaa ja keskusteluja. Yhdysvallat kehottaa erityisesti alueen johtajia ryhtymään toimenpiteisiin tilanteen rauhoittamiseksi.

- Saudi-Arabia ei välitä, vaikka se suututtaisi Valkoisen talon, sanoo maan hallintoon perehtynyt lähde uutistoimisto Reutersille.

Saudi-Arabia teloitti lauantaina shiialaisen uskonoppineen sekä 46 muuta vankia. Maan sisäministeriön mukaan surmatut osallistuivat Al-Quidan iskuihin vuosina 2003 ja 2004. Iskuissa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Ranska, Saksa ja Britannia ilmoittivat sunnuntaina tuomitsevansa kuolemantuomiot. Maat eivät hyväksy kuolemantuomioita missään tilanteissa.

Lähteet: AFP, Reuters