Koe uusi yle.fi

Hollannissa tutkitaan venäläissotilaiden osuutta malesialaiskoneen alasampumiseen

Kansalaisjournalistien ryhmä kertoo tunnistaneensa 20 venäläissotilasta, joiden joukko-osastolle kuului Buk-ohjuksen laukaisualusta.

Ulkomaat
Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky oli esillä, kun hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi onnettomuusraporttinsa 13. lokakuuta 2015.
Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky oli esillä, kun hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi onnettomuusraporttinsa 13. lokakuuta 2015.Robin von Lonkhuijsen / EPA

Hollanti aikoo tutkia huolella kansalaisjournalistien keräämät tiedot malesialaislentokoneen alasampumisesta Ukrainassa vuonna 2014.

Hollantilaiset syyttäjät sanoivat sunnuntaina, että kansalaisjournalistien ryhmä kertoo tunnistaneensa 20 venäläissotilasta, joiden joukko-osastolle kuului laukaisualusta, jolta malesialaiskoneen pudottanut Buk-ohjus ammuttiin.

Tiedot on julkistanut brittiläinen Bellingcat-ryhmä, joka etsii tietoa sosiaalisesta mediasta ja avoimista lähteistä. Hollannin syyttäjäviraston tiedottaja Wim de Bruin kertoo heidän saaneen raportin joulun jälkeen.

Malaysia Airlinesin kone MH17 pudotettiin alas Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014. Lentoturmassa menehtyivät kaikki koneessa olleet 298 ihmistä.

Länsimaat ja Ukraina ovat sanoneet, että koneen pudottanut ohjus ammuttiin venäjämielisten separatistien alueelta, mutta Moskova on kiistänyt väitteet. Venäjä syyttää tapahtumasta Ukrainan armeijaa.

Lähteet: AFP