1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

DN: Ruotsalaiset haluavat palauttaa asevelvollisuuden

Jopa 87 prosenttia ruotsalaisista katsoo, että asevelvollisuuden tulisi koskea sekä miehiä että naisia.

Ulkomaat
Ruotsalaisia sotilaita.
Ruotsin puolustusvoimat

Seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta palauttaisi asevelvollisuuden, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Asevelvollisuus lakkautettiin Ruotsissa vuonna 2010.

Syksyllä Ruotsin hallitus päätti selvittää, jos asevelvollisuus voitaisiin palauttaa. Jos hallitus päättää ehdottaa palauttamista, sillä on DN:n mukaan kansan riveissä vahva tuki.

Dagens Nyheter -lehden ja Ipsosin tekemän mielipidemittauksen mukaan jopa 87 prosenttia ruotsalaisista katsovat, että asevelvollisuuden tulisi koskea sekä miehiä että naisia. 72 prosentin mielestä "jonkinlainen asevelvollisuus on otettava käyttöön".

– Asevelvollisuudella on vahva tuki, vaikka muotoilu onkin epämääräinen. Tulokset näyttävät, että suuri osa kansaa tukee tätä, mielipidepäällikkö David Ahlin Ipsoksen instituutista sanoo.

Järjestelmä ontuu

DN:n mukaan Ruotsin ammattiarmeijasta perustuvasta puolustuksesta puuttuu tällä hetkellä 7 500 sotilasta, merimiestä ja ryhmänjohtajaa. Vaje täydennetään entisillä asevelvollisilla.

Lehden mukaan vuonna 2010 käyttöön otettu järjestelmä on myös tullut odotettua kalliimmaksi.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi syksyllä, että puolustusvoimilla on ollut ongelmia henkilöstön rekrytoinnissa, ja että monet lähtevät palveluksesta kolmen–neljän vuoden jälkeen.

– Se luo tilanteen, jossa meidän täytyy kouluttaa enemmän väkeä, mutta se luo myös taloudellisia ongelmia, hän sanoi silloin Ruotsin Radion haastattelussa.

David Ahlin uskoo, että keskustelu rekrytointiongelmista on voinut vaikuttaa ruotsalaisten mielipiteisiin.

– Voi olla, että monet näkevät uudenlaisen asevelvollisuuden ratkaisuna puolustusvoimien rekrytointiongelmaan, josta media aina raportoi.