Hevosnainen saa miehen koukkuun kehumalla – Anonyymit uhrit päätyvät apupojiksi

Hevosnaisen uhriksi päätyy pahaa-aavistamaton mies, joka ensin kehutaan pyörälle päästään ja sitten alistetaan apupojaksi talliin. Humoristisessa blogissa tiedetään, että esimerkiksi C-ajokortti tai lapioimiseen soveltuva ruumiinrakenne voivat nostaa uhriksi joutumisen riskiä.

Kotimaa
Hevosnaisten anonyymi uhri raviradan laidalla
Hanna Laakso / Hevosurheilu

"Oma uhriuteni alkoi huoltoasemalta kymmenen vuotta sitten. Olin tankkaamassa ja näin tuntemattoman naisen kiroilemassa autonsa vieressa, jonka perässä oli hevoskoppi. Menin kysymään mikä on hätänä. Auton rengas oli puhki ja naisella oli kiire raveihin. Renkaan paikkuuseen ei ollut aikaa, eikä sopivia välineitä ollut. Minulla oli vapaapäivä ja vetokoukullinen auto. En tiedä mikä minuun meni, mutta tarjouduin lähtemään kuskiksi naisen ravireissulle."

Näin tarinansa aloittaa hevosnaisen uhriksi joutunut mies, joka haluaa pysyä nimettömänä. Hänen kokemuksistaan on kirjoittanut Pirkkalassa Reipin tilalla pehtoorina toimiva Sami Ketola, jonka blogissa tartutaan kieli poskessa tähän suomalaisissa hevospiireissä hyvin tunnettuun ilmiöön. Hevosnaisten uhreiksi joutuu vuosittain lukuisia pahaa-aavistamattomia miehiä, mutta asiasta ei puhuta.

Varoituskellot soivat, mutta eivät riittävän lujaa

Ketola on tavannut raviratojen laidoilla miehiä, joiden tarinat noudattelevat samaa kaavaa: Miehen elämään on astunut hevosnainen,joka on tarvinnut apua kuljetus- tai tallitöissä. Alussa mies on tuntenut itsensä tarpeelliseksi, mutta pikkuhiljaa työmäärä on kasvanut ja miehen osallistuminen muuttunut avunannosta itsestäänselvyydeksi.

Hevosnaiselle miehellä on välinearvoa, koska hevosharrastuksessa tarvitaan autokuskia ja raskaiden esineiden nostelijaa.

Sami Ketola

"Kestihän sitä hienoa aikaa tovi. Muutin naisen ja hänen hevostensa luokse. En ollut hevosista kiinnostunut, eikä minulta alkuun vaadittukaan mitään hevoshommia. Mutta pikkuhiljaa autokuskin hommien lisäksi minulle alettiin kuin huomaamattaan määräämään vesien kantoa ja karsinoiden puhdistamista, kun ne olin ensin naisen tarkan valvovan silmän alla täsmälleen oikein oppinut tekemään."

Hevosnaisen uhriksi joutunut mies ei osaa lähteä tilanteesta, vaikka varoituskellot lantaa talikoidessa soisivatkin.

"Nainen hehkui onnesta ja suitsutti korvaamatonta apuani. Väitti myös, että minä toin sen hyvän fiiliksen ja onnen tähän touhuun, minkä hevonenkin aistii. Voitto oli jotenkin myös minun ansioitani. Näin jälkikäteen ajatellen olisi jo tästä pitänyt tajuta monta asiaa, mutta enhän minä yksin elävä poikamies päästänyt järjen ääntä mieleeni."

Koiranainen ei miestä tarvitse

Reipin tilan pehtoori, Hevosurheilun blogisti Sami Ketola
Anna Sirén / Yle

Hevosurheilun lisäksi naisia löytyy sankoin joukoin muidenkin eläinharrastusten parista. Miksi juuri hevosnaiset ovat niin vaarallisia?

– Jos verrataan esimerkiksi koiranaisiin, niin hehän eivät edes tarvitse miestä, koska koira voi ihan oikeasti korvata miehen. Hevosnaiselle miehellä on kuitenkin välinearvoa, koska hevosharrastuksessa tarvitaan autokuskia ja raskaiden esineiden nostelijaa, Sami Ketola sanoo.

Hevosnaisten anonyymejä uhreja löytyy Suomesta paljon, mutta Ketola ei lähde arvioimaan tarkkaa määrää. Toisten tarinoita kirjoittaessaan hän on kuitenkin alkanut nähdä myös oman tilanteensa selvemmässä valossa.

– Aluksi ylenkatsoin tätä ilmiötä. Sitten huomasin, että minustakin on ehkä tulossa uhri. Rouvani innostui hevosista ajan kanssa, ja nyt hän jo tietää enemmän kuin minä. Asiantuntija-asemani on viety.

Omienkin kokemusten innoittamana Ketola on jo visioinut hevosnaisten anonyymeille uhreille ihan konkreettista apua.

– Voisi esimerkiksi olla ensiapulaukku, josta löytyisi rauhoittavia, teippailuvälineet onnettomuuksien varalle ja todella paksu lompakko.

Lainaukset ovat Reipin pehtoorin blogista Hevosurheilu.fi:stä.