Applen ja Samsungin voittokulku jatkui viime vuonna Suomessa – Huawei tuli sekoittamaan pakkaa

Apple ja Samsung olivat älypuhelinten myyntitilastojen kärjessä viime vuonna. Älykellojen kysyntä on yhä kysymysmerkki. Puhelinten ja liittymien kytkykauppa näyttää jo jäävän historiaan.

Kotimaa
Huawei-älypuhelin.
Kiinalainen Huawei on haastaja Applen ja Samsungin hallitsemilla alypuhelinmarkkinoilla.Gregor Fischer / EPA

Matkapuhelinoperaattoreiden eniten myymät matkapuhelimet vuonna 2015 olivat Applen iPhone6 ja Samsung Galaxy J5.

DNA:n myydyimmäksi puhelimeksi nousi Samsung Galaxy J5, vaikka se tuli myyntiin vasta kesän loppupuolella. DNA Kaupan toimitusjohtajan Sami Aavikon mukaan laitteen suosio perustuu puhelimen ominaisuuksiin ja noin parinsadan euron hintaan.

Soneran myydyin puhelin oli Applen iPhone6. Myös Soneran toiseksi ja kolmanneksi myydyimmät puhelimet olivat iPhonen eri malleja.

– Puhelinten keskihinta nousi vuonna 2015 suomalaisten suosiessa premium-malleja. Samalla puhelimen ja liittymän kytkykauppa jäi yhä enemmän historiaan, sanoo Soneran laiteliiketoiminnasta vastaava Markku Saranpää.

Elisan henkilöasiakkaat ostivat eniten Applen iPhone6 -laitteita. Elisan toiseksi myydyin puhelin oli Samsung Galaxy J5. Elisan henkilöasiakasyksikön puheliittymien liiketoimintajohtajan Jan Virkin mukaan Samsung J5 oli suosittu varsinkin joululahjaostoksena.

Kauppa kävi talousongelmista huolimatta

DNA:n Aavikon mukaan viime vuosi oli mobiililaitteiden myynnin kannalta hyvä siinä mielessä, että Suomen heikko taloudellinen tilanne ei vaikuttanut puhelimien, tablettien ja varsinkaan lisävarusteiden hankintaan.

– Voisi kuvailla jonkinlaiseksi torjuntavoitoksi, Aavikko sanoo.

Aavikon mukaan kiinalaisen Huawein vahva tulo markkinoille kesästä alkaen on ollut piristävä asia. Hän arvioi, että Huawei on jo nyt varteenotettava haastaja perinteisemmille mobiililaitevalmistajille.

– Huawei Honor 7 oikeasti kolkuttelee jo myynnin kärkisijoja. Varmasti Huawei saa menestyksestään lisävirtaa ja intoa myös Suomen markkinassa.

Myynnin odotetaan pysyvän edellisvuosien tasolla

Aavikon mukaan vuosi 2016 vaikuttaa mobiililaitteiden myynnin kannalta viime vuoden kaltaiselta. Hänen mukaansa tablettipuolella on vahva odotus, että tänä vuonna kuluttajat alkavat vaihtaa iäkkäämpiä kodin tietokoneita voimakkaammin tablet-laitteisiin.

– Hyvin mielenkiintoinen asia hittituotteen osalta ovat nämä älykellot, että miten niiden myynti nyt lähtee. Vaihtoehtoja alkaa olemaan aika paljon. Kuluttajat eivät ole vielä niitä vahvasti löytäneet.

DNA ja Sonera kertovat, että erilaiset puhelinten lisätarvikkeet kuten kuulokkeet ja kaiuttimet menivät viime vuonna hyvin kaupaksi.

Aavikko arvioi, että tänä vuonna lisävarusteiden ja kännykkää hyödyntävien laitteiden kysyntä kasvaa entisestään.