1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Janakkalan jalohaikara kalastelee ja kerää huomiota Hiidenjoella

Janakkalan Turengissa Hiidenjoen varrella havaittiin uudenvuodenpäivänä jalohaikara pinnarallin yhteydessä. Nyt haikara kerää huomiota kalastellessaan vapaana virtaavan joen varrella. Jos ruokaa riittää, voi haikara selvitä hengissä.

Kuva: Riku Onttonen

Lintukuvausta harrastava janakkalalainen Riku Onttonen pääsi sunnuntaina valokuvausetäisyydelle Janakkalan Turengissa Hiidenjoelle ilmestyneestä ja siellä toistaiseksi viihtyvästä jalohaikarasta.

Haikara vaikutti Onttosen mukaan hyvävoimaiselta. Se kalasteli ja lennähteli pieniä siirtymiä ja kalasteli jälleen. Sunnuntaina Hiidenjoella sateli lunta.

– Kuviin tuli oma tunnelmansa, Riku Onttonen sanoo Ylelle antamassaan haastattelussa ja viittaa lumisateeseen.

– Kyllähän tämä harvinainen kaveri on, ensimmäisen kerran näin jalohaikaran. Olipa siellä aika monta muutakin yrittäjää, liikennettä tuntui olevan seuraamassa linnun liikkeitä. 

Onttonen kertoo, että jalohaikara onnistui saamaan joesta myös saalista. Paikalla näkyi muitakin lintuja.

– Siinä näkyi myös harmaahaikaroita. Tähän vuodenaikaan näiden kavereiden, ainakaan jalohaikaran, ei pitäisi olla täällä meidän kylmässä pakkasessa.

Riku Onttonen toivoo, että haikara pärjäisi ja saisi ravintoa niin kauan kuin vedet pysyvät sulana.

Onttonen muistuttaa, että lintua ei pidä mennä häiritsemään liikaa, vaan antaa sen rauhassa keskittyä ravinnon hakuun.

Vuosi sitten Tampereella, nyt Janakkalassa

Jos jalohaikara on Suomessa harvinainen näky, vielä harvinaisempi se on talvella. Tosin vuosi sitten Tampereen Iidesjärvellä talvehti myös jalohaikara, joka nimettiin Jalluksi.

Jallusta tehtiin ensimmäinen havainto kolmas tammikuuta 2015 ja viimeinen saman vuoden maaliskuussa, yhdeksäntenä päivänä. Huhtikuussa tehtiin havainto jalohaikarasta vielä huhtikuussa, mutta siitä ei ole varmuutta, oliko kyseessä Jallu.

Kuva: Riku Onttonen

Nyt vuodenvaihteen tienoilla uutisoitiin puolestaan kattohaikara Joppesta, joka vietti talvea Pihtiputaalla. Joppe valitettavasti löytyi kuolleena uudenvuoden jälkeen, kun se oli lentänyt päin voimalinjoja.

Humppilalainen luontoaktiivi Jouko Alhainen sanoo Ylelle, että jos ravintoa on riittävästi, eikä stressi nouse korkealle, silloin Janakkalan jalohaikarallakin on edellytykset selvitä.

– Varsinkin isommilla linnuilla, joilla oma massa on vähän isompi verrattuna punarintaan. Joutsenia on vielä tuhansia Suomessa sisämaassa. Niiden oma massa on niin suuri, että niiden lämpötalous pelaa erinomaisesti, kun ne saavat vain ruokaa, Alhainen antaa esimerkin.

Hiidenjoella viihtyvä jalohaikara havaittiin vuoden ensimmäisenä päivänä perinteisen pinnarallin eli lintujen havainnointikisan yhteydessä. Mediassa asiasta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.