Koe uusi yle.fi

Perätön raiskausilmoitus nosti kohun Ylivieskassa – poliisi tutkii afrikkalaisten saamat uhkaukset

Ylivieskassa maahanmuuttajamiehiin kohdistunut perätön raiskausepäily on kaupungin afrikkalaisten mukaan lisännyt uhkailua, nimittelyä ja pelkoa. Työn ja opiskelun perässä Ylivieskaan tulleet afrikkalaiset ovat esittäneet kaupungille ja poliisille vetoomuksen turvallisuudestaan. Poliisi vakuuttaa, että uhkailut tutkitaan.

Kotimaa
KUvamontaasi Ylen uutisesta ja poliisin tiedotteesta
Kalle Niskala / Yle

Ylivieskan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytysyksikön johtaja Veijo Alavaikko kertoo, että poliisi haluaa tavata vetoomuksen esittäneet afrikkalaiset ja nähdä vetoomuksen myös kirjallisena, ennen kuin asiaa kommentoidaan laajemmin.

– Haluamme kuulla itse afrikkalaisilta, millaisia uhkauksia ja kuinka paljon heille on tullut. Pitää selvittää myös, millaista pelkoa he kokevat. Uhkaileminen on rikos, joten asia tutkitaan nyt perin pohjin, kommentoi Alavaikko.

Ylivieskan poliisi ei ole vetoomusta vielä nähnyt, ainoastaan lukenut siitä pätkän sosiaalisesta mediasta.

Reilun 20 afrikkalaisen ryhmä on viikonlopun aikana tehnyt vetoomuksen poliisille ja kaupungille, että perätön raiskausilmianto tutkittaisiin loppuun. Vetoomuksen jättäneet ovat tulleet Ylivieskaan työn ja opiskelun vuoksi.

"Ei viitteitä rasistisen uhkailun lisääntymisestä"

Tapaninpäivänä poliisi sai Ylivieskassa tutkittavakseen raiskaustapauksen, jossa väitettiin kahden tummaihoisen miehen olevan epäiltynä. Poliisi laittoi tapahtuneesta myös tiedotteen medialle, jossa epäiltynä olevia kahta ulkomaalaismiestä kuvailtiin "hyvin tummaihoiksi".

– Ensitiedote tehtiin tutkinnan alkuvaiheessa ja niillä tiedoilla, jotka olivat käytettävissä. Nuo tuntomerkit päätettiin silloin julkaista, perustelee Alavaikko tiedotteen tekstiä.

Koko tapaus osoittautui kuitenkin perättömäksi. Afrikkalaisten mukaan tapaus on poikinut heille uhkailuja ja pelkoa.

Toki kaikenlaisia tunteita on nyt ilmassa ja siksi tosiasiat kannattaa pitää mielessä.

Ylikomisario Veijo Alavaikon mukaan perättömältä ilmiannolta vaikuttava tapaus on tutkinnan alla.

– Parhaillaan poliisi ja syyttäjä selvittävät tapausta yhdessä. Jatkotoimenpiteistä päätetään, kun asia selviää. Ja poliisi haluaa nyt muistuttaa, että raiskausepäily oli perätön.

Alavaikon mukaan Ylivieskassa ei ole viitteitä rasistisen uhkailun noususta valtakunnan tasoa enempää.

– Raudaskylän kristillisen opiston polttopulloisku on surullinen yksittäistapaus. Toki kaikenlaisia tunteita on nyt ilmassa ja siksi tosiasiat kannattaa pitää nyt mielessä.

Afrikkalaisten vetoomuksesta kertoi Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)