Rajakontrolli puree Tanskassa – hermot kiristyvät Kööpenhaminassa

Ruotsi on aloittanut kaikkien Tanskasta saapuvien henkilöllisyystarkastukset turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia. Ensimmäinen aamu uuden rajatarkastuksen kanssa on jo saanut kööpenhaminalaiset ärtymään. Työmatkat pitkittyvät ja epäselvät junanvaihdot ärsyttävät.

Ulkomaat
Henkilöllisyyden tarkastus Juna-asemalla Tanskassa.
Pauli Lahti / Yle

Kööpenhaminalaiset henkilöllisyyspaperien tarkastajat ottavat työnsä tosissaan. Ulkomaalainen nuori mies yrittää turhaan päästä junalaiturille.

Paperit eivät kuulu olevan kunnossa. Matka tyssää siihen, junaan ei ole mitään asiaa.

Valtaosa matkustajista pääsee tietenkin laiturille odottamaan junaa, mutta tunnelma ei ole korkealla.

– Ei. Et saa, vastaa tanskalaismies kysymykseen, saako haastatella.

Euroopan uudet raja-aidat

Vähän kauempana penkillä istuskelee yksinään rauhallisen oloinen herra. Reppu selässä oleva mies paljastuu ruotsalaiseksi.

– Tällainen saa minut surulliseksi. Nämä rajat eivät edusta sellaista Eurooppaa, jota minä haluan, sanoo Malmöhön matkalla oleva Christopher Aqurette.

Michael Randropp opastaa vapaaehtoisena junamatkailijoita löytämään oikeat raiteet.

– Ihmiset ovat turhautuneita. Jotkut joutuvat vaihtamaan junaa jopa kolme kertaa. Se ei ole rentouttavaa matkustamista, huokaa Randropp.

Pahin on vasta edessä

Rajatarkastusten ensimmäinen todellinen koetinkivi nähdään kuitenkin vasta alkuillasta, kun työmatkalaiset palaavat takaisin Ruotsiin.

Kaikki eivät luota Tanskan valtionrautateiden arvioon siitä, että ruuhka-aikanakaan kukaan ei joudu odottamaan junaa kohtuuttoman pitkään.

Pauli Lahti

Yle, Kööpenhamina