Skottimiestä uhkaa pitkä vankeustuomio Kirgisiassa – vertasi vitsillä perinneruokaa "hevosen penikseen"

Kaivostyöläiset raivostuivat skotlantilaisen huonosta huumorista ja vaativat miehelle rangaistusta. He tehostivat vaatimustaan lakkoilemalla.

Ulkomaat
Kirgisiassa paimentolaisperinteet ovat vahvoja ja hevoset arvostettuja.
Kirgisiassa paimentolaisperinteet ovat vahvoja ja hevoset arvostettuja.Igor Kovalenko / EPA

Kirgisiassa kanadalaisomisteisella kultakaivoksella työskentelevä skotlantilainen mies voi joutua jopa viideksi vuodeksi vankilaan, koska hän vertasi paikallista herkkuruokaa hevosen penikseen.

Poliisi otti kiinni Centerra Gold -yhtiölle työskentelevän Michael McFeatin sen jälkeen, kun hän oli ladannut Facebookiin vitsiksi tarkoitetun viestin, joka aiheutti lakon Kumtorin kaivoksella, Kirgisian sisäministeriön tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

McFeat kirjoitti loukkaavassa kuvallisessa viestissään, että hänen kirgisialaiset työkaverinsa jonottavat juhla-aterialla erikoisherkkuaan hevosen penistä. Oikeasti tarjolla oli perinteistä hevosenlihasta tehtyä chuchuk-makkaraa.

Työntekijät loukkaantuivat syvästi

Viesti aiheutti raivoisan reaktion kaivoksen työntekijöiden parissa. Kirgisian sisäministeriön tiedotteen mukaan yli 120 työntekijää allekirjoitti anomuksen, jossa vaadittiin McFeatin pidättämistä.

Sisäministeriön mukaan pidätettynä oleva McFeat voi saada syytteen rotuvihan lietsomisesta. Kirgisiassa kyseistä rikoksesta voidaan tuomita viideksi vuodeksi vankeuteen.

Britannian ulkoministeriön tiedottaja sanoi britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että he ovat yhteydessä Kirgisian viranomaisiin britannialaisen miehen kiinnioton takia. Ministeriö on valmis tarjoamaan konsuliapua.

Vitsailija pyysi anteeksi

McFeat poisti loukkaavan viestinsä Facebookista aiheuttamansa pahennuksen jälkeen. Hän myös latasi palveluun viestin, jossa hän pyysi anteeksi ja sanoi, että hänen ei ollut tarkoitus loukata ketään.

Hevosenliha on suosittu herkku Kirgisiassa ja naapurimaa Kazakstanissa. Maat ovat elvyttäneet paimentolaisperinteitään Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Kumtorin kaivos sijaitsee noin 350 kilometriä kaakkoon Kirgisian pääkaupungista Bishkekistä. Kaivos on yksi Kirgisian merkittävimmistä tulonlähteistä. BBC:n mukaan Kumtor on Keski-Aasian suurin kaivos.

Paikallisen ammattiliiton johtaja vahvisti AFP:lle, että työt kaivoksessa käynnistyivät uudelleen sunnuntaina lyhyeksi jääneen lakon jälkeen.

Lähteet: AFP