1. yle.fi
  2. Uutiset

Öljy, uskonto ja ydinvoima – Saudi-Arabian ja Iranin välit ovat olleet kireät kauan

Saudi-Arabia ja Iran ovat katkaisseet diplomaattiset suhteensa. Sunnien hallitseman Saudi-Arabian ja shiialaisen Iranin välit ovat vuosikausia olleet monimutkaiset.

Ulkomaat
Iranilaisia mielenosoittajia Saudia-Arabian suurlähetystön edustalla Teheranissa 3. tammikuuta.
Iranilaisia mielenosoittajia Saudia-Arabian suurlähetystön edustalla Teheranissa 3. tammikuuta.Abedin Teherkenareh / EPA

Saudi-Arabian ja Iranin diplomaattiset suhteet ovat olleet kireät jo kauan ennen viikonlopun vankiteloituksia ja diplomaattisten suhteiden katkomista. Molemmat Persianlahden valtiot ovat muslimimaita, mutta Saudi-Arabiassa enemmistö on sunnimuslimeja ja Iranissa shiiamuslimeja.

Maiden välejä on vuosien varrella kiristänyt sekä uskonto, ydinvoima että erilaiset liittoumat.

Suhteet ennen vallankumousta

Maiden suhteet ovat ongelmallisia jo šaahi Mohammad Reza Pahlavin vallan aikana. Suhteet kuitenkin lämpenevät Pahlavin valtakauden loppua päin. Pahlavilla ja Yhdysvalloilla on ydinyhteistyösopimus.

Molemmat maat ovat öljyntuottajajärjestö Opecin alkuperäisjäseniä.

Vallankumouksen jälkeen

Vuonna 1979 šaahi syrjäytetään Iranin islamilaisessa vallankumouksessa. Saudi-Arabiasta tulee Yhdysvaltain tärkein liittolainen Lähi-idässä.

Iranin ja Irakin välisessä sodassa 1980-luvulla Saudi-Arabia tukee Saddam Husseinin johtamaa Irakia.

Hadž-mellakat 1987

Vuoden 1987 pyhiinvaelluksissa Saudi-Arabiassa puhkeaa mellakka, kun joukko iranilaisia järjestää poliittisen mielenosoituksen. Iranilaisten mielenosoittajien ja saudiarabialaisten mellakkapoliisien välille syttyy väkivaltainen yhteenotto, jossa kuolee yli 400 ihmistä.

Hadž-pyhiinvaelluksen aikana miljoonat muslimit ympäri maailmaa kerääntyvät Saudi-Arabiassa sijaitsevaan Mekkaan.

Välit jäähtyvät

Hadž-mellakan jälkeen maiden välit viilentyvät entisestään. Monet iranilaiset boikotoivat hadž-pyhiinvaellusta vuosina 1988 ja 1989. Vuonna 1991 maat kuitenkin palauttavat diplomaattiset suhteensa.

Suhteet lämpenevät

Saudi-Arabian ja Iranin välit paranevat, kun maltillinen Mohammad Khatami valitaan Iranin presidentiksi vuonna 1997. Kun saudiarabialainen kruununprinssi Abdullah vierailee Teheranissa ja Khatami Saudi-Arabiassa samana vuonna, suhteet paranevat entisestään.

Ydinkiista

Kun Irania vastaan 2000-luvulla asetetaan kansainvälisiä pakotteita maan ydinohjelman takia, myös Saudi-Arabian epäilyt Irania kohtaan kasvavat.

Saudi-Arabia myös lisää öljyntuotantoaan, kun EU:n ja Yhdysvaltain Iran-pakotteet uhkaavat nostaa rajusti öljyn maailmanmarkkinahintaa.

Kun Iran vuonna 2015 allekirjoittaa ydinsopimuksen suurvaltojen kanssa, Saudi-Arabiassa kasvaa huoli siitä, että Iranin ja Yhdysvaltain välit lämpenevät ja Saudi-Arabia menettää asemansa USA:n tärkeimpänä Lähi-idän liittolaisena.

Saudi-Arabian mielestä Iranin ei myöskään pitäisi saada ansaitsemattomia sopimuksia. Iranin ydinase muodostaisi saudien mielestä uhan koko Lähi-itään.

Iran ja Saudi-Arabia tukevat eri puolia sekä Syyrian että Jemenin sisällissodissa.

Uusi Hadž-katastrofi 2015

Syyskuussa 2015 hadž-pyhiinvaelluksessa kuolee jälleen satoja ihmisiä. Uutistoimisto AP:n mukaan ryntäyksessä kuoli yli 2 400 ihmistä – Saudi-Arabia puolestaan puhuu 769 ihmisestä.

Iran syyttää kuolemista Saudi-Arabian "epäpätevyyttä".

Teloitukset ja diplomaattisuhteiden katkaisu

Tammikuun toisena päivänä vuonna 2016 Saudi-Arabia teloittaa 47 terrorismista tuomittua vankia, mukaan lukien shiialainen pappi Nimr al-Nimr. Iran on jo aiemmin ilmoittanut, että shiiayhteisössä korkeassa arvossa pidetyn al-Nimrin teloittaminen "maksaisi Saudi-Arabialle kalliisti".

Iranilaiset mielenosoittajat hyökkäävät Saudi-Arabian Teheranin suurlähetystöön ja Saudi-Arabia ilmoittaa katkaisevansa diplomaattiset suhteensa Iraniin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi