Hyppää sisältöön

Kyseenalaiset haasteet villitsevät Periscopessa – "500 nettikatsojan yllytys saa monella harkintakyvyn pettämään"

Jos livelähetystä katsoo 200 ihmistä, videon tekijä lupaa näyttää tissit. Periscopessa leviävät haasteet oudoksuttavat sovelluksen aikuisia käyttäjiä. Kun yhtälöön yhdistetään alkoholi, katsojien yllytys saattaa hyvinkin horjuttaa harkintakykyä, myöntää asiantuntija.

Kuva: Yle

Videota tekevät teinitytöt sanovat kiusaavansa pakolaisia, jos lähetystä katsoo 100 ihmistä. Jos katsojia tulee 400, alaikäiset pojat lupaavat mennä nakuna pulkkamäkeen.

Tässä muutamia esimerkkejä videopalvelu Periscopesta. Videolähetyksiä sovelluksen kautta tekevät suomalaiset yrittävät haalia katsojia keinolla millä hyvänsä, sanovat sovelluksen puhelimiinsa ladanneet aikuiset.

– Muissa maissa en ole nähnyt vastaavaa ilmiötä, että katsojia yritetään kerätä keinolla millä hyvänsä. Muistan, että joku on luvannut esimerkiksi mennä sairaalaan yöksi piiloon, jos katsojia on tietty määrä, mutta se ei tainnut toteutua, 18-vuotias lahtelainen Hilda Rautavirta sanoo.

Kun vanhemmat kuvittelevat lastensa olevan nukkumassa, he tekevätkin livelähetyksiä.

Hilda Rautavirta

Hänen mukaansa periscooppaajat tarttuvat haasteisiin etenkin öisin.

– Kun vanhemmat kuvittelevat lastensa olevan nukkumassa, he tekevätkin livelähetyksiä. Yhdessäkin videossa kuului, kun äiti huusi, että menkääs tytöt nukkumaan. Tytöt nauroivat ja jatkoivat videointia.

"Vedetään viinaa, kuvataan videota ja höpistään tyhmiä"

43-vuotias hollolalainen Kirsi Tervo latasi itselleen Periscopen uteliaisuudesta.

– En ole nähnyt yhtään ulkomaalaista videota, missä olisi kosiskeltu lisää katsojia sillä, että sitten kuvaaja tekee jotain. Suomalaiset tekevät sitä paljon. Yöllä vedetään viinaa, kuvataan videota ja höpistään tyhmiä, haetaan huomiota. Hivellään hiuksia ja keikistellään kameralle.

En ole nähnyt yhtään ulkomaalaista videota, missä olisi kosiskeltu lisää katsojia sillä, että sitten kuvaaja tekee jotain.

Kirsi Tervo

– Videoihin tulevat kommentit ovat aikamoisia. On huorittelua, seksiin viittaavia kommentteja, idiootiksi haukkumista. On asiallisia kommentteja, mutta myös paljon ala-arvoisia, Tervo lisää.

Rautavirta kertoo katsovansa Periscopesta lähes pelkästään haastevideoita, koska niistä on tullut iso juttu.

Periscope on älylaitteelle ladattava sovellus, jossa voi lähettää omia videoita suorana kenen tahansa nähtäville ja katsella muiden videoita. Lähetykset ovat usein arkisia: yksi kuvaa kaupassakäyntiään, toinen työvuoroaan taksin ratissa ja kolmas illanistujaisiaan kavereiden kanssa.

Videoita tekevät aikuisten lisäksi nuoret, alle kymmenvuotiaat lapset. Videoita voi kommentoida.

Haasteita myös muissa netin videopalveluissa

Mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista (KAVI) vahvistaa, että esimerkiksi videoblogeista tutut haasteet ovat levinneet Periscopeen. KAVI on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion laitos, jonka tehtäviin kuuluu mediakasvatuksen edistäminen.

Kavereiden yllyttäminen tekemään jotakin höpsöä, vaarallista, ällöttävää tai tyhmää on yleistä lapsena.

Tommi Tossavainen

Tossavaisen mukaan on tavallista, että videolähetysten tekijät pyytävät yleisöltä haasteita. Haasteisiin liittyvät lupaukset jostakin säväyttävästä: "Jos tulee 200 katsojaa, niin..." Jos lähetyksellä on siis yli 200 katsojaa, videon tekijä tekee lähetyksen otsikossa luvatun asian.

– Kavereiden yllyttäminen tekemään jotakin höpsöä, vaarallista, ällöttävää tai tyhmää sekä omien rajojen kokeilu ovat yleisiä lapsena ja nuorena. Kun yhtälöön yhdistetään alkoholi, 500 nettikatsojan yllytys saa monella harkintakyvyn pettämään.

Tossavainen tosin muistuttaa, että todennäköisesti esimerkiksi lasten vanhemmat ovat itsekin lähteneet mukaan oman aikansa haasteisiin ja yllytyksiin muiden painostuksesta.

Livelähetykset yleistyvät

Tossavaisen arvion mukaan alle prosentti suomalaisista käyttää Periscopea. Videolähetyksiä tehdään Periscopea enemmän esimerkiksi Youtubessa.

– Vlogaajia ja tubettajia seuraavat jo miljoonat suomalaiset, joten näen, että livelähetyksillekin on paikkansa.

Tossavainen huomauttaa, että Periscopen vaaroista puhutaan liikaakin. Siksi esimerkiksi keskustelussa periscooppaajien suosimista haasteista kannattaa muistaa, että ne ovat vain yksi esimerkki videoiden sisällöstä.

Turhan huolen herättäminen kasvattajissa vaikeuttaa asiallista keskustelua kodeissa.

Tommi Tossavainen

– Turhan huolen herättäminen kasvattajissa vaikeuttaa asiallista keskustelua kodeissa. Koska Periscopella ei ole vielä laajaa käyttäjäkuntaa, vanhemmat ovat pitkälti median välittämän kuvan varassa, ja media on varmasti onnistunut huolestuttamaan vanhemmat.

– Lähes kaikki uutiset ovat olleet huolinäkökulmasta.

Hän korostaa, että Periscope on tehty ihmisten välisen vuorovaikutuksen mahdollistajaksi.

– Ihmissuhdetaidot eivät edellytä teknistä osaamista. Kasvattajien ei tarvitse olla huolissaan uusista sovelluksista vaan tukea lapsen kasvua omaksi itsekseen, vahvistaa lapsen itsetuntoa, keskustella ryhmäpaineesta ja auttaa lasta sanomaan ei asioihin, joita tämä ei halua tehdä.

Tossavainen heittää esimerkiksi, että jos esimerkiksi joku kehottaa yhdeksänvuotiasta periscooppaajaa riisumaan paitansa, kyse on tietysti rikoksesta. Vanhemman kannattaa opastaa lasta kieltäytymään tällaisista ehdotuksista, jos niitä tulee vastaan.

Videoista apu yksinäisyyteen?

Vaikka Periscope-videoita katselevat Kirsi Tervo ja Hilda Rautavirta kertovatkin nähneensä palvelussa kyseenlaisia videoita, epäasiallista kommentointia ja haasteita, myös he näkevät videoiden tekemisessä hyviä puolia.

Periscope on parhaimmillaan palvelu, joka vähentää ennakkoluuloja ja yksinäisyyttä.

Tommi Tossavainen

Tervo sanoo nähneensä paljon hauskoja, harmittomia videoita. Hän on katsellut esimerkiksi bändiharkkoja Atlantin toiselta puolen ja radiolähetysten tekoa.

– Mutta jos lapsi lähettää omasta sängystään peiton alta tyhmää läppää, se on huolestuttavaa. Vanhempien pitäisi perehtyä siihen, mitä lapsi tekee suljetun oven takana.

Rautavirran mielestä kiinnostavinta tavisten videoissa on se, että katsoja pääsee tutustumaan elämään eri maissa.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Tommi Tossavainen lisää, että suorilla videoilla voi olla myös sosiaalisesti tärkeä merkitys katsojille.

– Periscope on parhaimmillaan palvelu, joka vähentää ennakkoluuloja ja yksinäisyyttä. Palvelun kautta pääsee osaksi sellaisten ihmisten elämää, joihin ei fyysisessä elämänpiirissä ole mahdollista tutustua.

.
.