1. yle.fi
  2. Uutiset

11 vinkkiä pakkasen karpaaseilta – testaa pilkkijän ja kapiaisen salaiset aseet kylmien kelien varalle

Onko mieleesi tullut tökätä lämpöpussia saappaanvarteen tai verhoutua silkkiboksereihin? Yle kysyi neuvoja paukkupakkasissa selviämiseen todellisilta asiantuntijoilta. Vastaamassa ovat jääpalloilijat, pilkkijät, sotilaat, laskettelijat ja martat. Voit lähettää myös kuvan omasta pakkasvinkistäsi.

Kotimaan uutiset
Kumihanska talvi pakkanen.
Derrick Frilund / Yle

Pelihanskan alle ei mahdu paksua käsinettä, joten jääpalloilijat käyttävät pakkasella lisäksi *kumihanskaa *pitämään ruumiinlämpöä. Pelin ajan ne menevät hyvin, mutta sen jälkeen hikoavat liikaa. Kumikäsineistä voi olla pakkasella hyötyä muulloinkin kuin urheillessa, mutta yli tuntia niitä ei kannata kastumisen takia pitää, tai käy kalpaten.

Pasi Savolainen, jääpallojoukkue Narukerä P15:n joukkueenjohtaja, Pori

Vähän teepussia kookkaampia lämpöpusseja voi sujauttaa kenkiin tai hanskoissa kämmenkuppeihin. Pusseja myyvät esimerkiksi kalastustarvikeliikkeet, joista saa myös muun muassa neopreenistä valmistettuja pilkkihansikkaita. Ne eivät kastu niin kuin villasormikkaat, ja pakkasilla niitä on hyvä käyttää muuallakin kuin avannolla. Kaikkein kovimmilla pakkasilla ei tule enää pilkittyä, sillä siitä on muistona sormien kolmannen asteen paleltumat.

Kari Kenttinen, Lohjan Kalaseuran puheenjohtaja

Kuten urheilijat ennen suoritusta, pakkaseenkin voi valmistautua verryttelyllä. Niin saa kehoa lämpimäksi ennen ulos tai rinteeseen menoa. Välillä sisätiloissa piipahtaessa pitää muistaa vähentää vaatekerroksia. Rinteessä moni ei edes huomaa, että alkaa paleltua kasvoistaan. Hissivahdit seuraavat laskettelijoita tämän varalta ja silloin tällöin neuvovat lämmittelemään. Huivia kannattaa kääriä nenän eteen.

Vesa Salmela, hiihtokeskus Iso-Syötteen rinnepäällikkö, Pudasjärvi

Aluskerrokset silkkiä ja päällimmäiset villaa: nämä materiaalit eristävät lämpöä. Kerrospukeutujan pitää muistaa jättää vaatteiden välille ilmaa. Takki voi olla pakkasella *yhtä kokoa isompi *kuin mitä normaalisti käyttäisi.

Eeva-Maija Laurila, Lapin Marttojen toiminnanjohtaja, Rovaniemi

Armeijan huopakumisaapas.
Suomen armeijan lämpöhakeutuvin varuste.Petteri Soini

Kun kädet ja jalat pärjäävät, pakkanen ei ala purra luihin ja ytimiin. Intin salainen ase onhuopakumisaapas: niin korkea ja leveä, että siihen mahtuu soukemman mallinen ohut huopatossu. Ne ovat pakkasella niin hyvät, että vastaavia on siviilikaupoissakin myytävänä – armeijan kamppeitahan ei saa vapaa-ajalla käyttää. Kun lähdetään kasarmilta ampuma-alueelle, onrepussa vaihtovaatetta. Näin voi tilanteen muuttuessakin pukeutua toimivaan yhdistelmään, lisätä, vähentää ja vaihtaa kastunutta kuivaan.

Petteri Soini, everstiluutnantti, koulutuspäällikkö, Kainuun prikaati

Mikä on sinun lämmikkeesi hyytävissä pakkasissa? Lähetä meille kuva oheisella lomakkeella tai Twitterissä ja Instagramissa tunnisteella #ylepakkasvinkit. Voit myös lähettää kuvasi sähköpostitse osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi. Liitä mukaan yhteystietosi ja tieto siitä, missä kuva on otettu. Yle julkaisee yleisön parhaat pakkasvinkit.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi