Entistä leudommat talvet kaatoivat urheiluliikkeen – "Rahat loppuivat, koska moneen vuoteen ei ollut kunnon talvea"

Hyväluminen talvi toi runsaasti asiakkaita liikkeeseen. Kun ensilunta odoteltiin tammikuulle, kaupassa oli hiljaista. Talviurheiluun erikoistunut Haka-Sport heilui sään armoilla ja kaatui moneen perättäiseen leutoon talveen.

ilmiöt
Urheiluvälineitä myyvä Mats Prest.
Urheiluvälineitä myyvä Mats Prest.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

– Latu, jota hiihdimme, oli mutkikas ja mäkinen. Sen varrella oli paljon sukulaisia, ystäviä ja tuttavia kannustamassa meitä. Nyt se latu loppui, tosin ennen maaliviivaa. Harmittavasti näin voi joskus käydä.

Mats Prest ehti pyörittää talviurheiluun erikoistunutta Haka-Sportia Kokkolassa 2000-luvun alusta saakka. Joulun alla sen tarina tiivistyi yllä olevaan viestiin, joka kirjoitettiin myymälän Facebook-sivuille.

– Rahkeet ja rahat loppuivat kesken, koska moneen vuoteen ei ole ollut oikein kunnon talvea. Olimme hyvin talvipainotteinen yritys, joten rahat eivät vain enää riittäneet jatkamiseen, Mats Prest toteaa.

Välillä tuntui, että kyllä tämä tästä. Sitten taas tuli paluu maan tasalle, kun lunta ei tullut ajoissa.

Mats Prest

Sää siivitti tai sotki kauppaa

Sää heilautteli vuosien varrella liikkeen myyntiä huomattavasti. Kun ensilunta odoteltiin tammikuulle, kaupassa oli hiljaista. Prest kuvaa puolestaan kulta-ajaksi vuosia, jolloin lumi tuli marraskuussa ja kesti pääsiäiseen.

– Välillä tuntui, että kyllä tämä tästä. Sitten taas tuli paluu maan tasalle, kun lunta ei tullut ajoissa.

Presti joutui toteamaan, että talvipainotteisella liikkeellä on hyvin vaikea pärjätä Suomen nykyolosuhteissa.

– Olimme ehkä liian suppealla valikoimalla liikkeellä. Kesävalikoimamme ei kantanut tarpeeksi pitkälle.

Käytetylle tavaralle olisi kysyntää

Prestin liike oli erikoistunut hiihtovälineisiin, ja asiakkaina oli niin kilpaurheilijoita kuin kuntoilijoita. Liikkeen yhtenä erikoisuutena oli käytettyjen välineiden myyminen.

Käytettyjä tuotteita haettiin ympäri vuoden pääasiassa kasvaville lapsille. Aikuiset hyödynsivät palvelua suksipuolella.

– Se oli todella hyvää ja kannattavaa kauppaa. Onhan kaupungissa esimerkiksi kirpputoreja, mutta ne toimivat kuitenkin hieman eri periaatteella. Kilpailua ei siis oikeastaan ollut, Prest sanoo.