Koe uusi yle.fi

Ekonomisti: Kiinan pörssisyöksy ei ennakoi tulevaa pörssivuotta

Kiinan tämän aamun pörssikurssien rajun syöksyn taustalta löytyvät muun muassa teollisuuden heikot luvut, jotka pelästyttivät sijoittajia. Shanghain ja Shenzenin pörssien kaupankäynti keskeytettiin kovan osakekurssien romahduksen jälkeen. Myös Euroopassa ja Suomessa pörssikurssit ovat laskeneet, mutta eivät romahtaneet.

talous
Henna Mikkonen, Danske Bank.
Ekonomisti Henna Mikkonen.Danske Bank

Danske Bankin ekonomistin Henna Mikkosen mukaan Kiinan pörssilaskun laukaisi teollisuuden heikot näkymät Kiinassa.

– Caixen-indeksi oli odotettua heikompi ja kertoi, että teollisuuden tuotanto on laskussa Kiinassa. Tietysti taustalta löytyy myös Lähi-idän kiristynyt tilanne. Lisäksi loppukesästä asetettu myyntikielto strategisille omistajille on loppumassa 8. tammikuuta, joten sitä on myös ennakoitu.

Markkinareaktkio ostopäällikköindeksiiin on kuitenkin ehkä turhan vahva reaktio, kun palvelupuolen indekseissä näkyy nousua ja tilanne on vahva, Mikkonen lisää.

Isot sijoitukset velkarahalla heiluttavat pörssiä 

Raju lasku kertoo Mikkosen mukaan myös siitä, että Kiinan pörssi on vielä aika kehittymätön. Ulkomaalaiset ovat sijoittaneet vain vähän Manner-Kiinan pörssiin. Ulkomaalaiset ovat mukana alle viidellä prosentilla. Manner-Kiinan pörssillä tarkoitetaan Shanghaita ja Shenzeniä. Ulkomaalaiset sijoittavat yleensä Kiinaan kuuluvan Hongkongin pörssiin.

– Manner-Kiinan pörssi on hyvin paikallisvetoinen ja siten aika heiluva. Riskejä on, koska isoja sijoituksia on tehty velkarahalla, joten ei ole yllättävää, että heiluntaa on, pohdiskelee Mikkonen Danske Bankista.

Yksittäinen pörssin rajukaan laskupäivä ei ennakoi mitään koko vuoden kehityksestä, mutta Kiina on esillä pitkin tulevaakin vuotta.

– Tämä on vain hyvä muistutus siitä, että Kiina varmaan pysyy teemana vuonna 2016, kuten se oli menneenäkin vuonna.

Osakesijoittajia seuraamassa pörssikursseja.
Osakesijoittajat seurasivat pörssikursseja Pekingissä 4. tammikuuta.How Hwee Young / EPA

Isoa romahdusta ei ole näköpiirissä

Mikkonen muistutttaa, että Kiinassa on edelleen menossa rakennemuutos savupiipputeollisuudesta kulutusyhteiskunnaksi ja samansuuntainen kehitys jatkuu, vaikka mitään isoa myllerrystä ei ole näköpiirissä.

– Emme usko, että taloudessa nähdään Kiinassa mitään isoa romahdusta, vaikka kehitys aiheuttaa haasteita Kiinalle, mikä näkyy koko maailman taloudessa, koska Kiina on niin iso tekijä, sanoo Mikkonen.

Kärsijöitä ovat raaka-aineita tuottavat maat, kuten Brasilia ja Venäjä. Ensi vuonna sama meno jatkuu.

– Sijoitusmarkkinoilla nähdään varmasti heiluntaa. Viime vuonna ehkä uusi ilmiö oli se, että Manner-Kiinan heilunta levisi maailman muihin pörsseihin. En näkisi mitään syytä, ettei se voisi jatkua edelleenkin.

Kiina nähdään usein sijoittajien silmin isona riskinä, toisaalta iso rakennemuutos tarjoaa Mikkosen mukaan myös mahdollisuuksia sijoittajille, jotka ovat kiinnostuneita kehittyvistä markkinoista.

– Vaikka raskas teollisuus on haasteiden edessä, kasvavia alueita ovat ilmastonmuutokseen liittyvät asiat ja kulutuskysynnän kasvuun liittyvät yhtiöt.

Kiinan lisäksi öljyn hinta ja Yhdysvaltain koronnostot epävarmuustekijöitä

Euroopan osakemarkkinat avautuivat niin ikään laskusuunnassa. Frankfurtissa keskeinen DAX-indeksi laski kolme prosenttia. OMHX Helsinki oli vielä iltapäivällä 2,5 prosentin laskussa. Ranskassakin suunta oli pari prosenttia miinuksella.

Danske Bankin mukaan Euroopassa talouskasvu kiihtyy, vaikka Kiinalla on vaikutusta.

– Näkemyksemme mukaan Euroopan talouskasvu kiihtyy Kiinasta huolimatta, mistä myös tänään julkaistut tuoreet ostopäällikköindeksit kertovat, sanoo Henna Mikkonen.

Muita epävamuustekijöitä tulevalle vuodelle osakemarkkinoilla ovat Yhdyvaltain keskuspankin mahdolliset tulevat koronnostot, se kuinka monta niitä tehdään ja miten ne vaikuttavat osakemarkkinoihin. Toinen epävarmuustekijä on edelleen öljyn hinta. Maailmantalous on Mikkosen mukaan kasvanut kuusi vuotta hyvällä tasolla, ja jatkossa ei muutosta ole juuri näköpiirissä. Sijoittajat saattavat reagoida kuitenkin herkästi, kun osakkeiden arvostustasot ovat suhteellisen korkealla.

– Liikehdintä voi olla aika isoakin tänä vuonna, mutta heilunta kuuluu asiaan, ja mitään isoa kriisiä ei ole nähtävissä. Riskihän mahdollistaa myös tuotot. Tälle vuodelle osakemarkkinoilla odotetaan maltillista plussavuotta, summaa ekonomisti Henna Mikkonen Danske Bankista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"