Ompelu vei miehen mennessään – lapinlahtelaisrehtori tuunaa farkuista uusia vaatteita

Lapinlahtelainen Marko Komulainen ompelee harrastuksenaan käytetyistä farkuista hameita. Harrastus sai innostuksen yhdestä kansalaisopiston kurssista, mutta nyt eri näköisiä ja -värisiä hameita syntyy nopealla tahdilla.

ilmiöt
Marko Komulainen asettelee farkkupaloja vierekkäin lattialle.
Marko Komulainen näkee farkkukankaan monipuolisena materiaalina, josta saa aikaan erilaisia kuvioita.Pertti Huotari / Yle

Vanha Husqvarna-ompelukone surraa lapinlahtelaisen Marko Komulainen työhuoneessa. Välillä ompelu pysähtyy alalangan vaihtamiseen, mutta paksu farkkukangas kulkee nopeasti ja sujuvasti paininjalan alla.

– Farkkukangas vaatii farkkuneulan ja kunnon langan, mikä tahansa rihma ei siihen käy, Komulainen kertoo.

Rehtorina työskentelevä mies innostui ompelusta muutama vuosi sitten, kun hän päätti ilmoittautua kansalaisopiston ompelukurssille. Komulainen oli aina ollut kiinnostunut kuvataiteesta ja asioiden tekemisestä käsin. Nyt reilu neljä vuotta kurssin jälkeen, Komulaisen kotona syntyy erilaisia vaatekappaleita.

– Halusin tehdä asioita käsin. Jotenkin erehdyin kurssille menemään ja siitä se sitten lähti. Tein ensimmäisen farkkuhameen ja -mekon, paidan ja yöpuvun. Ompelu jäi muutamaksi vuodeksi ja nyt on taas pinnalle noussut ajatus, että käsillä voi saada jotain aikaan.

Materiaalit hankitaan käytettyinä

Komulainen ompelee tällä hetkellä lähes pelkästään farkkukangasta, josta syntyy erilaisia farkkuhameita. Langat on hankittu uutena, mutta muuten materiaali löytyy kirpputoreilta tai kavereiden kaapeista.

– Joskus löytyy esimerkiksi pelkästään vetoketjuja, nappeja tai erilaisia napinpolkuja, jotka otan talteen.

Farkkujen uusiokäyttö alkaa siitä, että housut puretaan kokonaan saumoista: taskut, vetoketjut ja napit irrotetaan ja kaikki housukangas otetaan käyttöön. Farkuista löytyy isoja pintoja, erikokoisia raitoja ja monenlaisia sävyjä.

– Minua kiehtoo nimenomaan suunnitteluosuus eli saa joko harmonisen isomman pinnan aikaan tai sitten sellaisen kuvion, joka ottaa jollain tavalla silmään. Farkkuja löytyy niin monina sävyinä. On tummaa ja vaaleeta ja pinta voi olla sellainen elävä. Lisäksi farkku on kätevä työstää miehenkin isoilla sormilla, Komulainen perustelee.

Valmiissa hameissa näkyy työn jälki

Valmistuneista farkkuhameista voi selvästi erottaa ommelpinnan – ja niin on tarkoituskin.

– Ommelpinta näkyy ja saa näkyä. Tarkoitus on viedä ajatusta vähän eteenpäin, enemmänkin leikitellään ja kokeillaan. Tulevaisuudessa näistä tulee ehkä vieläkin näkyvämpiä. Valmiista vaatekappaleista voi nähdä esimerkiksi peltomaisemaa, merta tai järvenselkää.

Komulaisen mukaan käsitöiden aika näkyy nyt joka puolella, eikä sen pitäisi rajoittua pelkästään naisten harrastukseksi.

– Harrastukseen on helppo lähteä mukaan. Suosittelen kaivamaan vanhoja kädentaitoja esiin, kyselemään vanhemmilta ja isovanhemmilta vinkkejä. Myös blogeista löytyy paljon tietoa, josta voi saada innostuksen.