Taivassalon Onnela-talon tuhoutuminen kova isku suojelijoille

Tulipalo tuhosi kiistanalaisen Onnela-nimisen rakennuksen Taivassalon keskustassa vuoden ensimmäisenä päivänä. Perinneyhdistys on tehnyt talosta suojeluesityksen. Talon kohtalo liittyy uuden seurakuntakeskuksen rakentamiseen.

Taivassalo
Onnelan talo Taivassalon keskustassa
Onnelan talo tuhoutui tulipalossa pahoin. Aapo Angervo

Taivassalon perinneyhdistys jatkaa yhä taistelua Taivassalon keskustan perinnemaiseman puolesta, vaikka tulipalo tuhosi Onnelan talon perjantaina iltapäivällä.

Taivassalon perinneyhdistyksen sihteeri Katriina Mäntylä kertoo, että he tavoittelevat yhä puutalomaista seurakuntakeskusta betonirakennuksen sijaan. Perinneyhdistyksessä on selailtu surullisina palopaikalta saatuja kuvia.

– Katto on poissa ja alakerta on romahtanut. Siellä on alakerran ulkoseinät pystyssä, mutta siinä on kaikki. Sitä ei pysty enää pelastamaan, kertoo Mäntylä.

Onnelan yläkerta tuhoutui pahoin tulipalossa, ja Mäntylän mukaan vuonna 1916 rakennettu hirsitalo on korjauskelvoton. Perinneyhdistyksen tekemä suojeluesitys on parhaillaan ELY-keskuksen käsittelyssä.

Siellä on alakerran ulkoseinät pystyssä, mutta siinä on kaikki.

Katriina Mäntylä

– Se kuuluu siihen raittiin ja edustaa sitä yhtä aikakautta kuitenkin ja se on ihan kunnollinen hirsirakennus.

Kiistakapula seurakuntakeskuksen rakentamishankkeessa

Onnelan talo on ollut kiistanalainen, sillä se on seurakuntakeskuksen rakennusalueella.

– Alun perin suunniteltiin, että se hävitettäisiin siitä ja se olisi pelkkää parkkipaikkaa. Meidän mielestämme betonirakennus ei sovi perinnemaisemaan, kertoo perinneyhdistyksen sihteeri Katriina Mäntylä.

On ennenaikaista sanoa talon kohtalosta mitään.

Hannu Rantala

Onnela on Taivassalon seurakunnan omistuksessa. Kirkkoherra Hannu Rantala kertoo, että talon kohtalosta ei ole vielä tehty päätöstä.

– On ennenaikaista sanoa talon kohtalosta mitään. Palon syttymissyy pitää ensin tutkia. Parhaillaan siivotaan palon sammuttamisen yhteydessä syntyneitä jälkiä – purkutöistä ei ole kyse, painottaa kirkkoherra Rantala.

Julkisuudessa on ollut tulipalon jälkeen kahdenlaista tietoa talon sähköistä. Seurakuntien kiinteistöpäällikkö kertoo, että talossa ei ollut sähköt päällä, vaikka se oli yhä sähköverkossa.