Koe uusi yle.fi

Pilkkupanimo panee pilkut paikoilleen ja täyttää Eino Leinon kolpakot

Jos et tiedä, tuleeko kirjoittamaasi virkkeeseen pilkku, tyrvääläiskeksintö Pilkkupanimo voi auttaa. Kysyttyään yksinkertaisia kysymyksiä panimon pienoismalli Eino Leino -hahmoineen raksuttaa, rutisee, surisee ja välkkyy – ja kertoo oikean vastauksen.

kulttuuri
Pilkkupanimo
Katso videolta, miten Pilkkupanimo ratkoo Yle Urheilun nettijutun lauseen oikeakielisyyden.

Parikymmensenttinen Eino Leino istuu kaksi kolpakkoa kourissaan vanhan panimon pienoismallin alakulmalla. Nuken yläpuolella ja ympärillä panimon sammiot, putket, letkut, vivut ja vempeleet välkkyvät ja raksuttavat. Lopulta Leino pääsee kohottelemaan täysiä tuoppeja.

Maljannostohetki tarkoittaa sitä, että Pilkkupanimoksi nimetty masiina on löytänyt vastauksen kysymykseen, tuleeko koneen käyttäjän määrittelemään lauseeseen pilkku vai ei.

Pilkkupanimo on tyrvääläisen Marko Vesterbackan keksintö, joka etsii pilkulle paikkaa yksinkertaisella menetelmällä. Kone kysyy kolmesta kuuteen kysymystä liittyen pilkun mahdolliseen paikkaan kohteena olevassa lauseessa ja julistaa lopulta tuomionsa kyllä- tai ei-vastausten perusteella.

Pilkkupanimo
Panimon pukki kääntää vastauskahvan panee- tai ei pane -asentoon.Anna Sirén / Yle

Kone, joka pakottaa pohtimaan

Vuosituhannen vaihteessa Marko Vesterbacka toimi lukion äidinkielenopettajana. Matemaattisesti lahjakkaat oppilaat väittivät, ettei pilkkusäännöissä ole logiikkaa, mikä jäi kaihertamaan opettajan mieltä. Syntyi ajatus Pilkkupanimosta.

– Tein ensin itse kaiken pohjaksi loogisen kaavion, sitten taiteilija Mikko Ylinen suunnitteli visuaalisen layoutin ja lopulta kone- ja automaatioinsinööriksi opiskellut veljeni Valtteri Vesterbacka teki lopputyönään tämän 3D-toteutuksen, Marko Vesterbacka esittelee vanhanaikaisen panimon mallin mukaan tehtyä ihmekeksintöä.

Pilkkupanimo on eräänlainen ihmisyyden huipentuma, yksi pitkälle viedyistä päähänpistoista.

Marko Vesterbacka

Nykyaikaisista tietokonesovelluksista Pilkkupanimo eroaa paitsi ulkomuotonsa puolesta, myös haastamalla kysyjän aivot työhön.

– Pilkkupanimon käyttäjä joutuu kysymyksiin vastatessaan itse miettimään sitä paikkaa, johon pilkku joko tulee tai ei tule.

Toistaiseksi laite on aina osunut oikeaan, mutta Vesterbacka myöntää, ettei erehtymätöntä konetta ole olemassakaan.

– Vielä virheitä ei ole tullut, mutta odottelemme erehdystä. Kone ei koskaan ehdota pilkkua sellaiseen paikkaan, mihin pilkkua ei saa laittaa, mutta välillä pilkku sopii myös sellaiseen paikkaan, mihin kone ei sitä laittaisi.

Yle Urheilu selvisi puhtain paperein

Pilkkupanimon koti on Sastamalassa kirjamuseo Pukstaavissa, mutta aika usein kuuluisa kone on kiertämässä esimerkiksi koululuokkia. Maanantaina masiina matkasi Yle Tampereen toimitukseen, ja Marko Vesterbackalla oli mukanaan Yle Urheilun sivuilta samana aamuna napattu esimerkkilause, jonka pilkku päätyi syyniin.

"Puolustuksessa sattuu nukahduksia, eivätkä palaset ole omassa kenttäpäädyssä vieläkään täysin paikoillaan." Yle Urheilu, 4.1.2015

Pilkkupanimo halusi vastauksen muun muassa siihen, onko pilkun mahdollinen paikka kahden lauseen välissä, ovatko lauseet kaksi samanarvoista sivulausetta ja onko pilkun paikan perässä ja-sana tai joku muu rinnastuskonjunktio. Kuuden kysymyksen jälkeen panimo julisti vastauksensa, ja urheilutoimitus sai puhtaat paperit pilkun oikeaoppisesta käytöstä.

Pilkkupanimo
Anna Sirén / Yle

Leino suhtautuisi lempeästi

Pilkkupanimo on hieno kone, jonka kaupallinen arvo on kuitenkin vähäinen. Olematon tuottoennuste ei keksijää kiusaa.

– Pilkkupanimo on eräänlainen ihmisyyden huipentuma, yksi pitkälle viedyistä päähänpistoista, Vesterbacka nauraa.

Entä Eino Leino, miten hän lopulta päätyi lauseita parantavan pienoismallipanimon kulmalle?

– Eino Leino on Tyrvään oluttehtaan suojeluspyhimys. 1900-luvun alussa nuori runoilija oli inspiroituneimmillaan ja oluttehtaan tuotteiden suurkuluttaja. Kesällä 1903 hän kirjoitti Tyrväälle muuttavalle ystävälleen "Tyrvään portteri, tuo maailmankuulu imuneste, jonka kotiseudulle pitää sinun onnellisesti asettuman...". Uskon, että Leino suhtautuisi istumapaikkaansa Pilkkupanimossa lempeällä huumorilla, Marko Vesterbacka hymyilee.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Eini

Vanhat discohitit pelastivat Einin: "Minusta meinasi tulla pelkkä jukeboksi"

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!