yle.fi-etusivu

Dekkaristi Markku Ropponen ei lue dekkareita – "Valitsen mieluummin jotain, mikä minua kiinnostaa"

Viime vuonna kirjailija Markku Ropponen hurmioitui ensimmäisen maailmansodan loppuun sijoittuvasta tarinasta. Tänä vuonna kustantajan pöydällä on Ropposen proosaa.

kirjallisuus
Nainen lukee pokkaria.
Henrietta Hassinen / Yle

Jyväskyläläiskirjailija Markku Ropposella on edessään jännittäviä päiviä. Hän odottaa palautetta kustannustoimittajalta uudesta kirjasta.

Äkkisilmäykseltä odotuksessa ei ole mitään uutta, sillä Ropponen on jo julkaissut parikymmentä teosta.

Kirjailija Markku Ropponen
– Jos haluaa olla rehellinen itselleen, niin kirjoittaa juuri niin kuin itselle sopii, eikä mieti mahdollista lukijakuntaa tai sitä, miten kirja käy mahdollisesti kaupaksi, Markku Ropponen sanoo.Timo Hytönen / Yle

Jännityksen aiheuttaa se, ettei kustannustoimittajalla olekaan luettavanaan uusi Kuhala-dekkari, vaan romaanikäsikirjoitus.

Ropposella on koira, jonka hän on kertonut antaneen virikkeitä kosolti hänen kirjoihinsa – niin on nytkin, sillä kirjan työnimi on Koirapuistoromaani.

– Menneenä vuonna, kun sitä kirjoitin, niin panostin siihen aika paljon. Elättelen toivoa, että se ilmestyisi syksyllä, jos se ylipäätään ilmestyy. Onneksi minulla on hyvä kustannustoimittaja, jolla on aina raikkaita parannusehdotuksia käsikirjoitukseen.

Lähes kaikkilukuinen

Kirjaihmisenä Ropponen lukee paljon muiden kirjoittamia kirjoja. Viime vuoden lukukokemuksista hän nostaa esille ranskalaisen romaaninNäkemiin taivaassa, joka kertoo ensimmäisen maailmansodan selvittelyistä.

Lukeminen vie aika paljon aikaa, joten mieluummin valitsen jotain, mikä minua kiinnostaa.

Markku Ropponen

– Se oli erittäin mieleen jäänyt juttu. Suosittelin sitä muutamille kavereille, jotka lukevat, ja he hyväksyivät sen kyllä.

Ropponen on lukemisen suhteen lähes kaikkiruokainen, hän ei osaa nimetä mitään erityistä genreä eli lajityyppiä, joka häntä erityisesti viehättäisi. Hän lukee laaja-alaisesti, ja joskus hän voi tarttua kirjaan umpimähkään.

Yksi laji kuitenkin on, johon hän ei koske: dekkarit.

– Lukeminen vie aika paljon aikaa, joten mieluummin valitsen jotain, mikä minua kiinnostaa.

Murrosikäisen lukemattomuus ei huoleta

Vaikka lukeminen vähenee koko ajan, kirjailija ei ole digivallankumouksesta ja kirjan asemasta heikkenemisestä huolissaan. Siitäkään huolimatta, ettei Ropponen usko kovin monen 15-vuotiaan pojan tarttuvan kirjaan.

– Kun ajattelen omaa nuoruuttani, ei ikäisteni heppujen joukossa kirja ollut mikään kova juttu, ja harva luki siihen aikaan. En usko, että kirjan asema suuremmin järkkyy.

Ropposen mielestä tulevaisuuden kannalta koulullaja kodilla on iso rooli siinä, miten ne innostavat lapsia ja nuoria lukemaan.

Kun ajattelen omaa nuoruuttani, ei ikäisteni heppujen joukossa kirja ollut mikään kova juttu.

Markku Ropponen

Viime vuonna lasten ja nuorten kirjallisuuden parissa oli aistittavissa positiivista virettä. Ropponen pistää sen ainakin osaksi sen piikkiin, että viime vuosi oli Kirjan vuosi.

– Asian eteen tehtiin paljon työtä. Esimerkiksi Lukukeskus välittää kouluihin kirjailijavieraita.

Harva saa kirjoista leivän

Kirjailijoiden leivän kannalta lukemisen väheneminen painaa jossain määrin Ropposen mieltä.

Suomessa kirjailijan keskiansiot ovat noin 5000 euroa vuodessa. Ne jakautuvat hyvin epätasaisesti, koska Ropposen arvion mukaan vain noin kymmenkunta kirjailijaa elää pelkästään kirjojensa myyntituloilla.

Enemminkin sitä tuli alakuloiseksi, kun katseli siellä (kirjastossa) tuhansia niteitä, joista kukaan ei ollut kiinnostunut.

Markku Ropponen

– Apurahojakaan ei riitä kaikille. Iso osa kirjailijoista ja ylipäätään taiteen alan ihmisistä joutuu taiteellisen työn ohessa tekemään sivuhommaa.

Ropponen itse oli Jyväskylän kaupunginkirjastossa kirjastonhoitajana 30 vuotta. Joitakin vuosia hän teki kahta työtä yhtä aikaa ennen kuin hän jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi. Kuukausipalkkaisen työn jättämisestä on nyt vajaat kymmenen vuotta.

– Ei se kirjastohomma inspiroinut minua mitenkään kirjailijan hommiin. Enemminkin sitä tuli alakuloiseksi, kun katseli siellä tuhansia niteitä, joista kukaan ei ollut kiinnostunut.

Dekkaristien oma julkaisukanava

Leveää ei ole Ropposen leipäkään, vaikka hän kirjoittamisella itsensä elättääkin. Ansiot koostuvat murusista: muun muassa tekijänpalkkioista, apurahoista ja kirjailijavierailuista.

– Joitakin vuosia sitten perustettu, Teostolle rinnakkainen Sanasto tuo merkittävän osan leivästä. Se jakaa korvauksia sen mukaan, mitä kirjoja lainataan kirjastoista.

Teostolle rinnakkainen Sanasto tuo merkittävän osan leivästä.

Markku Ropponen

Ropponen oli viitisen vuotta sitten perustamassa Crime Time -osuuskuntaa, joka yrittää parantaa kirjailijoiden palkkaa sillä, ettei isojen kustantamojen raskasta rakennetta ole.

– Julkaisemiseen liittyvät työt, kuten kirjan toimittaminen, oikoluenta ja taitto, ostetaan ulkoa, eikä palkattua henkilökuntaa ole.

Jo kymmeniä rikoskirjoja julkaisseen ouuskunnan keskeisiä puuhamiehiä ovat Harri Nykänen ja Jouni Tervo.

Ropponen on kirjoittanut Crime Timelle kaksi kirjaa – 25 vuotta Ropposen kustantamona ollut Tammi julkaisee hänen tunnetuinta tuotantoaan eli Kuhala-dekkareita.

Some ei koukuta

Koska kaikki ovat menneet someen, myös kirjailijan pitäisi olla siellä. Pitäisi, mutta Ropponen ei koe sitä omakseen.

Kesällä kirjailija osallistui kustantamonsa järjestämään tilaisuuteen, jossa sosiaalisen median tärkeyttä korostettiin monen ihmisen voimin.

En ole Facebookissa, enkä aio sinne mennä.

Markku Ropponen

– Mieleni teki painua pöydän alle. En ole Facebookissa, enkä aio sinne mennä. Jos tekstit eivät puhu puolestaan, niin olkoon sitten puhumatta.

Ropponen ei ole kartoittanut, kuinka moni hänen kollegoistaan somessa toimii, näppituntumalta hän arvelee, että varsin moni.

– Ammatti on nurkassa nyhjäämistä, joten sosiaalinen puoli ei kauheasti kehity. Myönnän, että esillä oleminen on tärkeää, sillä ei yksinäinen kirja kaupan hyllyssä kauheasti toitota puolestaan.

Markku Ropposta haastatteli Esko Pulliainen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?