Aino-Kaisa Saarinen: Mieskin tuntee jo vauvan liikkeet

Viidennellä kuulla raskaana oleva hollolalaishiihtäjä voi hyvin, vaikka urheilu on käynyt raskauden edetessä raskaaksi. Vuosi on ensimmäinen, kun Saarinen jätti Tour de skin väliin. Tuntuu kivalta, ettei matkalaukkua tarvitse pakata hetkeen, hän sanoo.

urheilu
Aino-Kaisa Saarinen kotinsa pihalla.
Mikko Tuomikoski / Yle

Alkuraskauden pahoinvointi on takana, ja Aino-Kaisa Saarinen voi nyt hyvin. Tai tarkemmin ottaen, Saarinen ja vauva voivat hyvin.

Saarisen vatsa on jo pyöristyny niin, että lähestyvän perheenlisäyksen näkee.

– Olemme molemmat olleet aktiivisia. Vauvan liikkeet tuntuvat hyvin. Miehenikin tuntee ne välillä.

Kilpailuista sivuun jättäytyvä Saarinen treenaa edelleen. Kun lunta ei alkutalvesta kuulunut, hän juoksi. Hölkkääminen tosin käy jalkojen päälle.

Saarisen mukaan seitsemän kahdeksan kilon painonnousu hidastaa menoa. Myös väsymys meinaa välillä yllättää tulevan äidin.

– Olen kuitenkin jaksanut koko ajan paremmin sitä mukaa, kun raskaus on edennyt.

Uudelta vuodelta Saarinen puolisoineen odottaa ennen kaikkea lapsen syntymää.

Uuden perheenjäsenen tulo on kruunannut kaiken.

Aino-Kaisa Saarinen

Edelliseltä vuodelta hiihtäjän mieleen on jäänyt positiivisen raskaustestin lisäksi murtuneen jalan kuntoutumisen jännittäminen. Jalka parani Falunin MM-hiihtoihin jopa odotettua paremmin, sillä Saarinen hiihti tuolloin kauden parhaat suorituksensa.

– Silti uuden perheenjäsenen tulo on kruunannut kaiken. On ollut jännää, kun muutoksia on tullut, jos ei ihan päivittäin, kuitenkin jatkuvasti, ja niihin pitää sopeutua.

Aina mukana Tour de skillä – paitsi nyt

Saarinen on uransa aikana osallistunut yhdeksästi maastohiihdon Tour de skille. Tänä vuonna kisat jäivät väliin.

Saarinen on aiemmin kertonut, että jatkaa uraansa lapsen syntymän jälkeen mahdollisimman nopeasti. Hänestä on realistista, että vuoden kuluttua hänet nähdään jälleen Tour de skillä.

– Raskauden aikana pystyy treenaamaan hyvin, ja synnytyksen jälkeen voi palautua nopeasti, koska on hyvässä kunnossa. En usko lapsen olevan este urheilulle, vaan se voi tuoda jopa lisävauhtia. Minulta on monesti kysytty, miten selviän lapsen kanssa, mutta kukaan ei ole kysynyt samaa mieheltäni, Saarinen sanoo ja naurahtaa.

Kun sain kassin purettua, oli kivaa, ettei tarvinut heti taas pakata.

Aino-Kaisa Saarinen

– Emmeköhän me yhdessä selviä. Meitä on kuitenkin kaksi vanhempaa.

Vaikka tahti on hidastunut raskauden edetessä, toistaiseksi kilpailemista ja reissaamista ei ole tullut ikävä. Edelliseltä maajoukkueleirintään Saarinen palasi kotiin Hollolaan joulun alla.

– Kun sain kassin purettua, oli kivaa, ettei tarvinut heti taas pakata. Jännittää, miten pärjään talven yli.

Kun on 15 vuotta elänyt reissuelämää ja ollut 200 päivää vuodessa, kaikki talvet, reissussa, tuntuu hyvältä olla kotona.

Saariselta kysytään haastatteluissa usein vuoden kohokohtaa ja päätavoitetta. Tänä vuonna tavoite on erityisen selkeä.

– Laskettu aika on 3. toukokuuta. Se on varmasti vuoden kohokohta.