Forssan kaupunginjohtaja rajoittaa somekommentointia vihapuheen takia

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko on ryhtynyt torjumaan verkkovihaa ja rasistista kirjoittelua Facebook-sivullaan. Turvapaikanhakijakeskustelu on roihahtanut liekkeihin sosiaalisessa mediassa. Sulkko toivoo kärkkäimpiä keskustelijoita mukaan yhteisiin, julkisiin keskustelutilaisuuksiin.

media
Sami Sulkko
Ville Välimäki / Yle

Torjuakseen rasismia ja vihapuheita Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko on poistanut kaupunginjohtajana ylläpitämänsä Facebook-sivun (siirryt toiseen palveluun) julkaisut sivuille -toiminnon käytöstä toistaiseksi. Sulkko kertoo Facebookissa käyttävänsä sosiaalisessa mediassa jatkossa yhä enemmän YouTube-kanavaa ja Twitteriä.

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoo Facebookissa, että loppuviikosta hänelle alkoi tulla myös nimettömiä tekstiviestejä ja sähköposteja, kun aikaisemmin hän on saanut kuntalaisilta hyvin asiallisia kysymyksiä.

– Sosiaalisessa mediassa toimiminen ja siellä aktiivinen osallistuminen on ajankäyttökysymys. Kun on kyse Facebookissa ylläpidettävästä sivusta kaupunginjohtajana, niin itsellä on vastuu myös siitä, millaisia viestejä siellä pääsee esiin. Missään nimessä kyse ei ole siitä, että keskustelua rajoittaisin. Olen poistanut käytöstä mahdollisuuden esittää sivulle suoraan palautetta ja kommentteja, mutta sivuilla jo olevien asioiden kommentointi onnistuu ihan normaalisti.

Vihapuhe ei pelkällä rajoittamisella poistu, ymmärtää Sulkkokin.

– Näkisin isoimpana ongelmana sen, että tosiasioista ei haluta käydä keskustelua, vaan lähdetään henkilöimään tai mennään valtakunnalliseen juupas-eipäs-keskusteluun, missä kielenkannat kovenee. Itse olen korostanut, mikä meillä tosiasiallinen tilanne on, mitä ongelmia on aiheutunut, jos on aiheutunut, ja miten niihin voidaan reagoida. Mutta kun on huhuja, väitetään rikollisuuden kasvaneen tai vastaavaa, niin niihin ei löydy mitään evidenssiä. Tämä on poliisiviranomaisen suora viesti, että täällä on ollut hyvin rauhallista turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikön tänne tulon jälkeen, Sulkko muistuttaa.

Lisää yhteistä keskustelua

Asennemuutokseen ei riitä edes faktojen tuominen esille, Sulkko pohtii.

– Kun tullaan vahvoihin asennekysymyksiin, niin keskustelu ei lähde laukeamaan pelkästään sillä, että nostetaan faktatietoja pöytään. Jos on voimakas kanta maahanmuuttoasioihin yleensä, niin se voi olla hyvin radikalisoitunutta turvapaikanhakijoihin kohdistuen. Käsitteet menevät sekaisin ja tieto aiheutuvista kustannuksista, niissä pahiten ovat puurot ja vellit menneet sekaisin.

– Mehän emme voi muuttovirroille mitään, emmekä kansallisille toimille, mitä Suomessa aiotaan tehdä tämän hillitsemiseksi, vaan meidän osalta kysymys rajoittuu siihen, miten me toimimme kaupungissa.

Me tullaan miettimään SPR:n Hämeen piirin kanssa sitä, minkätyyppistä vuorovaikutusta on tarpeen lisätä.

Sami Sulkko

Sulkon mukaan Forssassa tarvitaan lisää yhteisiä keskustelutilaisuuksia.

– Me tullaan miettimään SPR:n Hämeen piirin kanssa sitä, minkätyyppistä vuorovaikutusta on tarpeen lisätä. Erittäin hyviä kokemuksia tuli siitä, kun järjestettiin avointen ovien päiviä ja etenkin lähialueen asukkaille erillinen tilaisuus. Niihin osallistuneet ovat kertoneet, että saivat näistä paljon irti.

Sulkko haluaisi kutsua juuri kaikkein kärjekkäimmät keskustelijat mukaan julkisiin tilaisuuksiin.

– Puhumaan asioista, mikä on Forssan fokus ja rooli. Miten saisi heitä, jotka eivät pysy asiallisessa kritiikissä, vaan mennään henkilöityviin, syyttäviin ja lähes rasistisiin kommentteihin, niin miten heitä saataisiin osallistumaan avoimien ovien päiviin ja muihin, joissa olisi mahdollisuus vastaanottaa informaatiota siitä, mitä arki on?