1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lappilaisyritykset mukaan Fennovoima-hankkeeseen aikaisintaan parin vuoden päästä

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan urakoiden ulkopuolelle jääneiden lappilaisyritysten aika koittaa kun erityisosaamista tarvitaan. Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki näkee kasvavia bisnesmahdollisuuksia myös naapurimaissa. Mikään paratiisi ei esimerkiksi sääntörikas Pohjois-Norja kuitenkaan ole.

Kotimaan uutiset
Fennovoima
Yle

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla rakennustöitä tekevät pääasiassa paikalliset. Neljä viidesosaa työmaalla urakoivista yrityksistä on Pohjois-Pohjanmaalta. Rautajoki on varma, että Rosatom ei jatkossa pärjää ilman lappilaisia.

– Odotukset ovat sellaisessa erityisosaamisessa, jota esimerkiksi Kemi-Tornion alueella on paljon, kuten asentamisessa tai isojen osien kuljettamisessa. Se tulee sitten parin vuoden päästä eli ei tässä mitään hätää vielä ole, Rautajoki sanoo.

Lapissa 90 prosenttia yrityksistä on pieniä, muutaman ihmisen firmoja. Isoihin teollisuushankkeisiin pääsee helpommin mukaan, jos urakkatarjouksen tekee kimpassa, kuten pohjalaisyritykset ovat tehneet.

Ruotsi ja Norja suosivat paikallista

Naapurimaiden kiinnostavimmiksi hankkeiksi Rautajoki listaa LKAB:n rautamalmikaivoksen tieltä muuttavan Kiirunan rakennushankkeet, sairaaloiden ja teiden rakentamisen Pohjois-Norjassa sekä Lapin kaivosten laajennussuunnitelmat.

– Tiedän muutamia yrityksiä metalli- ja konepajapuolella, samoin rakennusteollisuudessa, joiden liikevaihdosta puolet tulee Ruotsin puolelta nyt kun Suomessa on hiljaisempaa, Rautajoki kertoo. Hän pitää naapurimaissa toimivien lappilaisyritysten määrää yllättävänkin suurena.

Naapurimaiden isoista urakoista osalliseksi pääsy edellyttää tytäryhtiön perustamista etenkin Norjassa, mutta se auttaa myös Ruotsissa.

– Tosiasia on, että Ruotsissa ja Norjassa halutaan EU:n kilpailulainsäädännöstä välittämättä tukea paikallisia yrityksiä mieluummin kuin ulkomaisia yrityksiä. Markkinoille pääsy vaatii siis aika paljon yritystä ja osaamista, jota alkaa meilläkin pikkuhiljaa olla.

Rautajoki muistuttaa, että mikään paratiisi esimerkiksi Pohjois-Norja ei ole.

– Onhan se upeaa seutua, mutta esimerkiksi Finnmarkin yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli muutama vuosi sitten 2,5 miljardia euroa kun Lapissa ollaan yli kymmenen miljardin euron.

Lue seuraavaksi