1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Joukko asikkalalaisia perusti katupartion: "Väkivalta ei liity toimintatapoihimme"

Asikkalassa on perustettu yhdistys organisoimaan katupartiontia. Puheenjohtajan mukaan yhdistystä ei perustettu pelkästään vastaanottokeskuksen takia, vaikka keskuksen tulo lisääkin jännitteitä.

turvapaikanhakijat
Hotellitoiminta Tallukassa on päättynyt
Tallukkan odotellaan ensimmäisiä turvapaikanhakijoita joulunalusviikolla.Vihtori Koskinen / Yle

Joukko asikkalalaisia aloittaa katupartioinnin Vääksyssä, jossa avattiin vastaanottokeskus joulun alla.

Katupartioinnin taustalle on perustettu 4.1. Asikkalan Turva -niminen yhdistys, joka kertoo tavoitteekseen varmistaa "turvallinen liikkuminen Vääksyn kaduilla". Yhdistyksen Facebook-sivuilla kerrotaan, että jäsenet ovat huolissaan erityisesti lasten, naisten ja vanhusten turvallisuudesta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Toni Filppula sanoo, ettei vastaanottokeskus ei ollut ainoa syy katupartioinnin aloittamiseen.

– Yhdistystä ei ole perustettu vain vastaanottokeskuksen takia. Tätä lähdettiin ajamaan eteenpäin jo viime talvena. Mutta jännitteitä on siitäkin,mihin suuntaan Vääksy muuttuu vastaanottokeskuksen myötä, kertoo Filppula.

Yhdistyksen tarkoitus on sen sääntöjen mukaan edistää turvallisuutta ja yhteistyötä vastaanottokeskuksen, viranomaisten ja asikkalalaisten kesken. Filppula korostaa, että katupartioinnissa toimitaan rauhanomaisesti.

– Väkivalta ei liity toimintatapoihimme, mutta käytämme tarvittaessa kansalaisen kiinniotto-oikeutta, ja kaikista asioista otamme yhteyden poliisiin.

– Tarkoitus on luoda turvallisuudentunnetta sekä vastaanottokeskuksen asukkaiden että vääksyläisten välille, sanoo Filppula.

Asikkalan turva ry:n Facebook-sivu.
Asikkalan turva ry:n Facebook-sivu

Poliisi: Turvallisuutta edistävät toimet tervetulleita

Pekka Kokkonen Hämeen poliisista ei ollut kuullut Vääksyn katupartiosta ennen toimittajan soittoa. Kokkosen mukaan partioinnille ei ole periaatteessa estettä ja lailliset turvallisuutta edistävät toimet ovat tervetulleita.

– Korostan, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta kuuluu Suomessa poliisille. Katupartioiden tulisi ilmoittaa mahdollisista tapauksista aina välittömästi poliisille.

Kokkosen mukaan kaduilla saa kuka tahansa partioida, mutta mahdollisiin levottomuuksiin pitäisi puuttua ilmoittamalla niistä välittömästi hätäkeskukseen ja esimerkiksi kiinniottoa hän ei ensisijaisena keinona suosittele.

Hätävarjelutapaukset ovat asia erikseen, jokainen saa puolustaa itseään tai toista oikeudettomalta hyökkäykseltä.

– Täytyy varmistaa, ettei mennä ylilyönteihin.

Lue seuraavaksi