Iran raivostui Saudi-Arabian teloituksesta – Arvio: hirtti itse lähes tuhat viime vuonna

Iran ja Saudi-Arabia kuuluvat eniten teloittavien maiden joukkoon. Valtaosa teloitetuista on tuomittu huumerikoksista.

Ulkomaat
Iranilaiset protestoivat Shiialaisen Nimr al-Nimr teloitusta vastaan 4. tammikuuta.
Iranilaiset protestoivat shiialaisen Nimr al-Nimrin teloitusta Teheranissa 4. tammikuuta.Abedin Taherkenareh / EPA

Iran teloittaa toiseksi eniten ihmisiä maailmassa Kiinan jälkeen. Saudi-Arabia teloitti ihmisen keskimäärin lähes joka toinen päivä viime vuonna. Molemmat maat teloittivat viime vuonna eniten ihmisiä vuosikausiin.

Molemmat maat näyttävät myös aloittaneen tämän vuoden teloituksilla. Saudi-Arabia teloitti lauantaina 47 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestön mukaan Iran hirtti samana päivänä (siirryt toiseen palveluun) yhden huumerikoksista tuomitun.

Maiden teloituslukuja selittävät tiukka huumausainepolitiikka, autoritäärinen hallinto sekä jyrkkä islamintulkinta. Saudi-Arabian kuningaskuntaa hallitaan ankaran wahhabilaisen islaminsuuntauksen mukaisesti. Iran taas on islamilainen tasavalta, jossa valtaa pitävät shiialaiset uskonoppineet.

Saudi-Arabian ja Iranin välit kiristyivät viikonloppuna entisestään, koska Saudi-Arabian lauantaina teloittamien ihmisten joukossa oli shialainen uskonoppinut.

Iran hirttää huumeiden salakuljettajia

Iranin hallitus ilmoitti viime vuonna virallisesti 360 teloituksesta. Todellisuudessa se teloitti jopa 957 ihmistä, laskee yhdysvaltalainen tutkimusjärjestö Iran Human Rights Documentation Center (siirryt toiseen palveluun).

Valtaosa teloitetuista oli tuomittu huumeiden salakuljetuksesta. Iranin huumelainsäädäntö (siirryt toiseen palveluun) määrää kuolemantuomion, jos tuomitulla on ollut hallussaan yli 30 grammaa heroiinia tai muita kovia huumeita.

Iran teloittaa myös murhasta, raiskauksesta tai aseellisesta ryöstöstä tuomittuja. Lisäksi hallituksen vastustajia on tuomittu kuolemaan.

Iran toimeenpanee kuolemantuomiot lähes poikkeuksetta hirttämällä. Iran poisti kivittämällä teloituksen rikoslaista vuonna 2012. Niitä ei ole sen jälkeen tiettävästi tehty, vaikka islamilainen sharia-laki sen salliikin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet useita kuolemantuomioon johtaneita oikeudenkäyntejä epäreiluiksi. Ne arvostelevat myös sitä, että Iran antaa kuolemanrangaistuksia alaikäisinä tehdyistä rikoksista.

Saudi-Arabia mestaa ulkomaalaisia

ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Saudi-Arabia teloitti viime vuonna ainakin 157 ihmistä. Määrä oli suurin sitten vuoden 1995.

Huumerikokset olivat yleisin syy teloituksille myös Saudi-Arabiassa. Vuonna 2014 niiden osuus oli lähes puolet kaikista teloituksista. Vuonna 2010 niitä oli vain 4 prosenttia, Amnesty kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Noin puolet Saudi-Arabiassa teloitetuista on ulkomaalaisia, vaikka heitä on vain kolmannes väestöstä. Monet teloitetut olivat köyhiä ja kielitaidottomia siirtotyöläisiä.

Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä ei takaa syytetyille lakimiestä. Monesti tunnustukset on saatu painostamalla tai kidutuksella.

Saudi-Arabiassa kuolemaantuomitut mestataan lähes aina miekalla. Teloitukset ovat julkisia. Joissain tapauksissa kuolemaantuomittujen ruumiit jätetään näytille.

Ankaria tulkintoja islamilaisesta laista

Saudi-Arabian rikoslaki perustuu tiukkaan tulkintaan islamilaisesta sharia-laista. Myös Iranissa lakien on oltava sopusoinnussa sharia-lain kanssa.

Maailmassa on noin 50 muslimienemmistöistä maata, joista kymmenkunta soveltaa Koraaniin ja islamin perinteisiin perustuvaa sharia-lakia rikosasioissa. Lisäksi monet muslimimaat soveltavat sitä esimerkiksi perheoikeudessa.

Iranissa ja Saudi-Arabiassa on mahdollista tuomita kuolemaan muun muassa aviorikoksesta, homoseksuaalisuudesta ja islamin hylkäämisestä sharia-lain perusteella. Kuitenkin vain murto-osa teloitetuista on tuomittu tällaisista syistä.

Saudi-Arabiassa teloitettiin noituudesta tuomittu mies vuonna 2014. Marraskuussa srilankalainen kotiapulainen sai kivitystuomion aviorikoksesta, mutta tuomio muutettiin myöhemmin kolmen vuoden vankeusrangaistukseksi. Kivitystuomioita ei ole pantu toimeen ainakaan edellisten 12 vuoden aikana.