Opiskelijat innostuivat testaamaan seksitauteja kotona – Klamydiaa löytyi aiempaa enemmän

Sukupuolitautien etätestissä testivälineet saa tilattua netistä ja vahvistus tuloksesta tulee tekstiviestinä kännykkään. Palvelun myötä etenkin klamydiaa on löytynyt aiempaa enemmän.

Kotimaa
Käytetty kondomi roskiksessa
YLE Anna Huittinen

Opiskelijat ovat ottaneet syyskuun alussa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n aloittama sukupuolitautien etätestauksen hyvin vastaan. Kaikkiaan etätestinäytteitä on analysoitu syys-marraskuun aikana 1 645 kappaletta. YTHS:n vastaanotolla sukupuolitautitesteissä on puolestaan tehty 2 403 testiä vastaavana aikana.

Kaikkien YTHS:den etätestien tuloksia tarkasteltaessa miehillä todettiin klamydiaa etätesteissä jopa 70 prosenttia tavallista enemmän. Klamydiaa löytyi noin 7,8 prosentista miehiltä otetuista etänäytteistä, kun perinteisillä vastaanotoilla otettujen positiivisten näytteiden määrä on ollut 4,6 prosenttia.

Myös naisilla positiivisten klamydiatulosten määrä on kasvanut etätestien myötä, joissa näytteistä 4,7 prosenttia oli positiivisia. Perinteisillä vastaanottokäynneillä klamydia todettiin 3,2 prosentilla testiin tulleista.

Tekstiviesti kertoo testituloksen

Etätestauksessa opiskelijan ei tarvitse mennä terveysasemalle antamaan näytettä, vaan näytteenottopaketin voi tilata netistä. Näytteen voi ottaa vaikka kotona ja lähettää maksutta analysoitavaksi. Vastaus testin valmistumisesta tulee tekstiviestinä tai sen voi tarkastaa internetistä.

YTHS:n arvioin mukaan etätestaus on tavoittanut etenkin sellaisia opiskelijoita, joilla on ollut kova kynnys mennä vastaanotolle sukupuolitautitestiin.

– Etätestin voi tehdä kotona yksityisesti ja se on ilmainen. Naiset hakeutuvat tavallisesti herkemmin vastaanotolle kuin miehet, jos heillä on epäily sukupuolitaudista. Tässä on matala kynnys eli epäilyn varmistaminen onnistuu helposti, kertoo YTHS:n viestintäpäällikkö Sari Krappe.

Klamydiatapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 13 000. Niistä suurin osa on alle 30-vuotiailla. Tippuritartuntoja on noin 300 vuodessa, mutta niiden määrä etenkin nuorilla aikuisilla on kasvamassa. Etätestaus on mahdollista kaikissa YTHS:n toimipaikoissa.