Rajakauppa hiljentynyt pohjoisessa – Kauppiaat toivovat öljyn hinnan nousua

Suomen ja Norjan väliseen rajakauppaan vaikuttaa Norjan kruunun arvo euroon verrattuna. Nuorgamin kauppiaiden mukaan Norjan puolelta tullaan ostamaan erityisesti lihaa, tupakkaa, olutta ja muuta alkoholia.

Kotimaa
Arto Aurala
Kauppias Arto Aurala kertoo, että rajakauppa on pysynyt suunnilleen samana tai hiljentynyt hieman edellisestä vuodesta.Jouni Aikio / Yle

Rajakauppa Suomen puolella on ollut hiljaista tänä syksynä. Vuoden 2015 myynti on pysynyt suunnilleen edellisen vuoden tasolla, tai hieman laskenut. Norjan läheisyydessä oleville pohjoisen kaupoille rajakauppa on tärkeää.

– Meillä pysyi suht koht hyvänä myynti, pari prosenttia ehkä tuli alas koko vuoden myynnistä, sanoo kauppias Arto Aurala Utsjoen Nuorgamista.

Nuorgamin kauppiaiden mukaan Norjan puolelta tullaan ostamaan erityisesti lihaa, tupakkaa, ja olutta ja muuta alkoholia.

– Ruokatavara on liikkunut vuonna 2015 samalla lailla kuin edellisenä vuonnakin, ei ole vähentynyt eikä lisääntynyt, kertoo kauppias Jari-Pekka Suomenrinne Nuorgamista.

Euroon verrattuna tarvitaan kruunu enemmän kuin vuosi sitten

Suomen ja Norjan väliseen rajakauppaan vaikuttaa Norjan kruunun arvo euroon verrattuna.

– Varmaan suurin syy on tämä Norjan kruunun kurssitilanne tällä hetkellä. Se on tullut 8,50 paikkeilta 9,50 tuntumaan, Arto Aurala sanoo.

Nuorgamissa kauppiaat odottivat joulun ajalle enemmän asiakkaita, mutta kruunun kurssi vaikutti. Rajan kahta puolen on myös kova kilpailu.

–Jotkut tavarathan ovat Norjan puolella halvempia kuin Suomen puolella, arvelee Inger Länsman, joka myy poronlihaa ja muita paikallisia tuotteita Nuorgamissa.

Säätkin saattoivat vaikuttaa

Syksy oli Ingerin lihakaupassa hiljaista aikaa, mutta jouluviikolla kauppa vilkastui.

Ingers delikatesser
Joulun välipäivinä ihmisillä oli aikaa kulkea ostoksilla. Jouni Aikio / Yle

– Huonot kelit rannikolla viikko ennen joulua hidastivat ihmisten kauppareissuja, se saattoi myös vaikuttaa rajakauppaan. En tiedä kuinka tarkkaan ihmiset katsovat kruunun ja euron kurssieroja, Inger Länsman miettii.

Kauppias Nuorgamissa seuraa öljyn maailmanmarkkintahintaa tarkkaan

Arto Aurala toivoo uudelta vuodelta öljyn kallistumista ja sitä mukaa kruunun kurssin parantumista.

– Mitä kalliimpi öljy, sitä parempi kruunun kurssi, Arto Aurala sanoo.

Öljyn halventumisen myötä yksi euro vastaa jo 9,5 kruunua. Kruunun kurssi on joskus ollut niin vahva, että se oli noin 7,5 luokkaa, kauppias Jari-Pekka Suomenrinne puolestaan kertoo.

Autoa tankatessa diesellitra on noin puolitoista kruunua halvempi ja bensiini parikymmentä äyriä halvempi Suomessa kuin Norjassa.

Rajakaupan tulisi toimia molempiin suuntiin

Nuorgamiin ostoksille Norjan puolelta Venekentästä tullut mies ihmettelee, miksi Suomen puolen ihmiset käyvät niin harvoin ostoksilla Norjan puolella.

– Sitähän pitäisi käydä kauppaa jo naapuriyhteyksien ylläpitämisen vuoksi, mies arvelee hymyssä suin.