Useat maat katkaisseet diplomaattisuhteensa Iranin kanssa

Jo kolme maata on maanantaina ilmoittanut katkaisevansa diplomaattisuhteensa Iranin kanssa sen jälkeen, kun Saudi-Arabia sunnuntaina ilmoitti katkaisevansa diplomaattisuhteensa Iranin kanssa. Ensin suhteiden katkaisemisesta ilmoitti Bahrain, tämän jälkeen Arabiemiraatit ja viimeisimpänä maana Sudan.

Ulkomaat
Naisia mielenosoituksessa
Bahrainilaisnaiset kantoivat shiiapappi Nimr al-Nimrin muotokuvia Bahrainin pääkaupungissa Manamassa 3. tammikuuta järjestetyssä mielenosoituksessa, jossa vastustettiin hänen teloittamistaan.Mohammed al-Shaikh / AFP / Lehtikuva

Bahrainin valtiollinen uutistoimisto BNA kertoi maanantaina, että maa katkaisee diplomaattisuhteensa Iranin kanssa. Saudi-Arabia katkaisi diplomaattisuhteensa Iranin kanssa sunnuntaina.

Bahrain sanoi, että iranilaisilla diplomaateilla on 48 tuntia aikaa poistua maasta. Myös Bahrainin diplomaatit poistuvat Iranista.

Vähän Bahrainin päätöksen julkaisemisen jälkeen Arabiemiraatit ilmoitti vähentävänsä diplomaattisia suhteita Iranin kanssa. Valtiollisen uutistoimiston mukaan Arabiemiraatit kutsuu kotiin suurlähettiläänsä Iranista ja että jatkossa maa keskittyy hoitamaan Iranissa vain maiden välisiä kauppasuhteita. Lisäksi Arabiemiraatit sanoi rajoittavansa iranilaisten diplomaattien määrää maassa.

Näiden päätösten jälkeen myös afrikkalaisen Sudanin ulkoministeriö ilmoitti välittömästi katkaisevansa diplomaattisuhteensa Iranin kanssa. Saudiarabian valtiollinen televisiokanava sanoi Sudanin karkottavan Iranin suurlähettilään maasta.

Bahrainin mukaan päätöksen taustalla on "pelkurimainen" hyökkäys Saudi-Arabian Iranin lähetystöjä vastaan. Lisäksi Bahrain syytti Irania aseiden ja räjähteiden salakuljettamisesta Bahrainiin.

BNA:n julkaisemassa lausunnossa syytettiin Irania "jatkuvasta ja vaarallisesta sekaantumisesta Bahrainin, Persianlahden valtioiden ja muiden arabivaltioiden sisäisiin asioihin". Arabiemiraatit ilmotti, että samat syyt ovat myös sen päätöksen taustalla. Sudanin mukaan sen päätöksen taustalla ovat "barbaariset hyökkäykset Saudi-Arabian lähetystöjä vastaan Iranissa".

Bahrain on useasti syyttänyt Irania kumouksellisen toiminnan ja terrorismin lietsomisesta liittyen Bahrainin shiia-enemmistön protesteihin. Bahrainin johto on puolestaan sunni-muslimeja.

Saudi-Arabia lähetti Bahrainiin joukkoja helmikuussa 2011 auttamaan maan hallitsijoita shiiojen protestien tukahduttamisessa. Bahrain on mukana myös Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa, joka taistelee Jemenin huthi-kapinallisia vastaan. Bahrain on myös Saudi-Arabian tavoin mukana Yhdysvaltain Isisin-vastaisessa liittoumassa, joka pommittaa Isisiä Syyriassa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset