1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisipäälliköt

"Synkät vuodet edessä", ennustaa Lapin poliisipäällikkö

Poliisitoimintaan on luvassa lähivuosina merkittäviä heikennyksiä, puntaroi Lapin poliisipäällikkö Martti Kallio. Poliisin rahalliset toimintaraamit ovat tiedossa ja niitä silmällä pitäen tulevaisuus ei näytä hyvältä.

poliisipäälliköt
Poliisi.
Risto Koskinen / Yle

Lapin poliisipäällikkö Martti Kallio on tutkaillut välipäivinä tulleita rahallisia toimintakehyksiä. Pientä leikkausta on luvassa lappilaisiinkin poliisivoimiin. Tämä oli aavisteltavissa, Kallio sanoo.

– Ainakin neljä poliisivirkaa vähemmän on mahdollista pitää kuin viime vuonna. Jos meillä oli tarkka luku 302, niin ainakin tämän alustavan mallin mukaan se olisi 298 toteutuvaa henkilötyövuotta, joka ei ole sama kuin virkoja.

Muutaman viran vähennykset ovat mittaluokaltaan vielä pieniä verrattuna siihen, mitä lähivuosina on tulossa. Poliisitoiminta heikkenee voimakkaasti, sanoo Kallio.

– Mikäli valtioneuvosto ei muuta aiemmin päätettyjä kehyspäätöksiä koskien julkisen sektorin toimintaa, niin meillä on varsin synkät vuodet edessä. Olen kuitenkin tämän asian suhteen ollut aina optimisti. Uskon, että hallitus ei voi olla reagoimatta tähän pahenevaan ongelmaan. Poliisin osalta kehyspäätöksiä on vaan korjattava.

Järjestelykeskus jatkaa Torniossa

Turvapaikanhakijoiden määrä on oleellisesti vähentynyt syksyn 2015 luvuista Ruotsin ja Suomen välisellä länsirajalla. Tammi-maaliskuussa Tornion järjestelykeskukseen sidotaan Kallion mukaan noin 40 komennusmiestä. Tämän lisäksi väkeä on poliisiammattikorkeakoulusta kurssista riippuen 20-30 ihmistä.

Järjestelykeskuksen toimintoja ei olla Kallion mukaan purkamassa Torniosta.

– Kevään ja kesän tulo on suuri kysymysmerkki, että miten se vaikuttaa turvapaikkatilanteeseen. Vallitseva käsitys on se, että se tulee jälleen lisääntymään kovastikin, kun tulee suven aika ja lämpimämmät ilmat.

Järjestelykeskus sitoo lisäpanostuksena noin 75 virkaa valtakunnallisesti.

– Se kun on siihen tehtävään korvamerkitty rahoituksella, niin se on valitettavasti silloin pois muusta poliisitoiminnasta. Tämä on tämmöistä tasapainoilua. Kaikista poliisilaitoksista on sama vahvuus komennettuna.

Lue seuraavaksi