1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokia nousee taas isojen liigaan – Alcatel-Lucent kauppa meni lopullisesti läpi

Nokia on hankkinut osakevaihdolla tavoittelemansa liki 80 prosentin määräysvallan ranskalaisesta Alcatel-Lucentista. Yrityskauppa on Suomen historian suurin. Virallisesti uusi Nokia starttaa ensi viikolla ja nousee yhtiönä saman tien alan kärkikolmikkoon.

talous
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja yhtiön toimitusjohtaja Rajeev Suri puhuivat Alcatel-Lucent -kauppaa koskevassa lehdistötilaisuudessa Espoossa 17. huhtikuuta.
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja yhtiön toimitusjohtaja Rajeev Suri puhuivat Alcatel-Lucent -kauppaa koskevassa lehdistötilaisuudessa Espoossa 17. huhtikuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Nokia ilmoitti maanantaina saaneensa Ranskan arvopaperimarkkinoita valvovilta viranomaisilta tiedon Alcatel-Lucentin osakevaihtotarjouksen onnistumisesta. Jo aiemmin kauppa on saanut Yhdysvalloissa ja Euroopassa viranomaishyväksynnän.

Kaupan arvo on 15,6 miljardia euroa ja kyseessä on Suomen historian suurin yrityskauppa.

Nokian osakkeenomistajat hyväksyivät osakevaihdon jo joulukuussa. Nokia on perustellut kauppaa muun muassa kilpailukyvyn ja tuotevalikoiman vahvistamisella.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kommentoi viestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että ”uuden Nokian rakentamisessa on nyt otettu iso askel”.

Kertaheitolla isojen liigaan

Nokia päätti jo vuonna 2011 keskittyä langattomaan laajakaistaan ja teleoperaattoreille myytäviin palveluihin. Muut liiketoiminnat, kuten matkapuhelimet ja karttapalvelu Here myytiin.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri painottaa, että Alcatel-Lucentin ja Nokian yhdistämisessä sekä integraatiosuunnitelman toimeenpanossa toimitaan nopeasti.

– Meillä on vertaansa vailla olevat tutkimus-, tuotekehitys- ja innovointivalmiudet, joiden avulla tulemme olemaan maailman johtava seuraavan sukupolven teknologioiden ja palveluiden kehittäjä, Suri toteaa yhtiön tiedotteessa.

Osakevaihdon myötä yhdistyy kaksi verkkolaitteita valmistavaa jättiä. Yrityskauppa nostaakin Nokian kerralla alan kärkikolmikkoon: samaan liigaan verkkopuolen markkinajohtajien, ruotsalaisen Ericssonin ja kiinalaisen Huawein kanssa.

Analyytikot ovat arvioineet, että uusi Nokia säästää päällekkäisten toimintojen karsimisessa, mutta myös siinä, että suurempi koko tuo yritykselle lisää painoarvoa hintaneuvotteluissa asiakkaiden kanssa. Yhtiö saa kaupan myötä myös merkittävän jalansijan Yhdysvalloissa.

Uusi Nokia käynnistyy virallisesti 14.1. eli ensi viikolla. Yhdistyneen yhtiön nimeksi tullee Nokia ja sen pääkonttorin on kaavailtu pysyvän Suomessa. Uuden Nokian toimintoja ja tuotekehitystä on kuitenkin vahvasti myös Ranskassa.

Lue seuraavaksi