Lumettomuus ei juuri hetkauta karhua – talviunet nautitaan vaikka lyhyempänä

Karhut eivät kärsine lumenpuutteesta. Odottavat ja pentujen kanssa talviunille jääneet naaraat ovat kaivaneet syksyllä suojakseen pesäkuopan, joka kattauksineen antaa suojaa pakkaselta. Yksittäinen karhu pärjää ilman luntakin.

luonto
Karhunpesä
Yle

Meneillään oleva talvi on suuressa osassa maassa vähäluminen. Siten karhukin joutuu monin paikoin viettämään talviuniaan ilman lumen eristävää ja lämmittävää vaikutusta.

Karhu toimii poikkeuksellisinakin, vähälumisina, talvina kuin ennenkin.

– Kyllä kylmällä on merkitystä, jos karhu ei ole tehnyt maapesää. Energiankulutus kasvaa ja se johtaa siihen, että karhun on lähdettävä keväällä liikkeelle normaalia aikaisemmin.

– Naaraskarhu yleensä varautuu talveen kaivamalla maapesän, jossa se voi synnyttää pentunsa tai viettää talven edellistalven pentujen kanssa, kertoo erikoistutkija Ilpo Kojola Luonnonvarakeskus LUKE:sta.

Kyllä kylmällä on merkitystä, jos karhu ei ole tehnyt maapesää.

Ilpo Kojola

Yksittäinen karhu voi siis viettää talvensa vaikkapa kuusen alla ja pöheikössä. Kovan pakkasjakson pitäisi olla pitkä, jotta sillä olisi merkittäviä vaikutuksia karhun terveyteen.

Vaikka useampikin talvi olisi nyt meneillään olevan talven kaltainen, ei sillä juuri olisi Kojolan mukaan merkitystä.

– Tarvittaisiin jopa satojen vuosien pysyvät muutoksen säätilaan, jotta sillä olisi pysyviä vaikutuksia karhun käyttäytymiseen.

Karhu viettää talviunilla normaalisti puolisen vuotta. Se on liikkeellä yleensä maaliskuun loppupuolella.

Suomessa elää arvioiden mukaan tällä hetkellä noin 1500 karhua (siirryt toiseen palveluun). Pääosa niistä on itäisessä Suomessa, varsinkin itärajan läheisyydessä.