SPR: Lappiin ei enää uusia vastaanottokeskuksia, nyt keskitytään kotoutukseen

Lapissa on muutaman kuukauden aikana perustettu kuusi uutta vastaanottokeskusta. Uusille keskuksille ei ole tarvetta, vaan nyt on tarkoitus keskittyä turvapaikanhakijoiden kotoutukseen.

Kotimaa
Kemin vastaanottokeskuksen opetustila
Turvapaikanhakijoita opiskelemassa Kemin vastaanottokeskuksessa.Kati Siponmaa / Yle

SPR:n mukaan Lappiin ei tulisi enää perustaa uusia vastaanottokeskuksia. Kahdeksan viime kuukauden aikana Lappiin on perustettu kuusi uutta keskusta ja majoituspaikkoja on tullut lisää kaksituhatta.

SPR:n Lapin vastaanottokeskusten johtajan Pirkko Rytkösen mukaan uusille vastaanottokeskuksille ei Lapissa ole ainakaan välitöntä tarvetta.

– Osa turvapaikanhakijoista tulee saamaan kielteisen päätöksen ja heidät käännytetään kotimaahan tai turvalliseen lähtömaahan. Tätä kautta vapautuu paikkoja uusille tulijoille, perustelee Rytkönen.

Paino kotouttamiseen ja työntekijöiden perehdyttämiseen

Suvantovaiheen aikana on mahdollista panostaa varsinaiseen kotouttamiseen.

– Kahdeksan keskusta on melkoinen satsaus meiltä. Toivotaan, että nyt ehditään perehdyttää henkilöstö kunnolla tekemään vastaanottotyötä ja ratkomaan niitä käytännön ongelmia, joita on tullut laajenemisbuumin aikana, sanoo Rytkönen.

– Nyt on jokaisessa vastaanottokeskuksessa saatu suomen kielen opetus käyntiin eli arkinen kotouttamistyö on lähtenyt liikkeelle. Kun työntekijät oppivat tekemään vastaanottotyötä, he oivaltavat mihin asioihin pitää kiinniittää huomiota, että nämä ihmiset sopeutusivat Suomeen, sanoo Rytkönen.

Turvapaikanhakijoiden määrän notkahdus antaa viimeinkin SPR:lle myös mahdollisuuden perehdyttää työntekijöitä, jotka palkattiin vastaanottokeskuksiin nopealla aikataululla.

Pelkästään Lapin vastanottokeskuksiin on palkattu viime vuoden aikana 160–170 uutta työntekijää.