Piraattipuolueen kannatus kasvussa: Verkkotempaukset pitävät pinnalla

Eduskunnan ulkopuolelle jääneistä puolueista vain piraattipuolue nostaa kannatustaan. Puolue pysyy esillä verkkotempauksillaan ja katukuvassa keräämällä kannattajakortteja vuoden 2017 kuntavaaleihin.

politiikka
Tapani Karvinen
Puheenjohtaja Tapani KarvinenYle

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä mielipidemittauksessa piraattipuolue nosti suosiotaan. Joulukuun mittauksessa kannatus oli yksi prosentti. Puolue sai kevään eduskuntavaaleissa 25 000 ääntä.

Piraattipuolue putosi viiden muun puolueen kanssa puoluerekisteristä, koska se se jäi eduskuntavaaleissa toista kertaa peräkkäin ilman kansanedustajaa. Nyt kerätään taas kannattajakortteja. Niitä tarvitaan 5 000, jotta piraatit voivat olla mukana seuraavissa vaaleissa. Nyt kasassa on puolet nimistä.

Puolueella on nyt kaksi suurta kysymystä: se kannattaa perustuloa ja vastustaa verkkovalvontaa. Puolueen puheenjohtaja Tapani Karvinen ihmettelee lainvalmistelua.

– Verkkovalvontalaki on liioittelua. Ei Pariisin terrori-iskuissa käytettty salattuja viestejä, vaan pelkästään tekstiviestejä. Nykyään poliisilla on mahdollisuus ottaa selvää ihan normaalista tietoliikenteestä, jos he epäilevät vakavia rikoksia.

Piraattipuolueen toiminta keskittyy verkkoon. Näkyvin tampaus on ollut kiristyskirje-kampanja. Lakitoimistot ovat lähetelleet verkon käyttäjille korvausvaatimuskirjeitä, joissa pyydetään maksua laittomista nettilatauksista. Piraattipuolue on antanut neuvon: älä maksa.

Rommipullo vaalimökissä
Piraattipuolueen Janne Uotila tarjoili rommia eduskuntavaalien alla maaliskuussa 2015.Joona Haarala / Yle

Puoluetuki on ylimitoitettua

Piraattipuolue arvostelee myös puoluetukea. 30 miljoonan potti puoluetukeen on sen mielestä liikaa. Mutta kun ei ole kansanedustajia, ei ole rahaa kampanjointiin. Piraatit ottaisivat kutenkin mielellään vaalityöhönsä muutaman roposen.

– Olisi kiva saada esimerkiksi 10 000 euroa, jotta olisi mahdollisuus valmistautua vaaleihin, puheenjohtaja Tapani Karvinen sanoo.

Piraattipuolueessa on 4 100 jäsentä ja eteenpäin mennään "maltillista tahtia" .

Ainoa, jonka kohdalla mittari heilahtaa

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen laskeskelee, että piraattipuolue on ainoa eduskunnan ulkopuolelle pudonnut puolue, joka nostaa kannatustaan.

– Äänikynnyksen ylittämiseen on vielä matkaa. Kannatus on noussut puolesta prosentista yhteen prosenttiin. Piraattipuolueen lisäksi hajamainintoja saa vain Muutos 2011 -ryhmä.

Päivitys 5.1.2016 klo 12.38: Juttuun lisätty joulukuun puoluekannatuskyselyn tutkimusraportti