Hyppää sisältöön

Komedia siivitti suomalaiset elokuvat ennätykseen – joka kolmas valitsi kotimaisen

Vuosi 2015 oli kotimaisen elokuvan ennätysvuosi. Lähes joka kolmas elokuviin mennyt katsoja valitsi suomalaisen elokuvan. Parhaiten menestyivät komediat ja lastenelokuvat.

Vaasalaisessa elokuvateatterissa järjestettiin Vöyrinkaupungin koululle erikoisnäytös Big Game -elokuvasta Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kotimainen elokuva rikkoi viime vuonna 2,5 miljoonan katsojan rajan ensimmäistä kertaa 1960-luvulla alkaneen nykyaikaisen tilastoinnin aikana.

Kotimaisen elokuvan katsojien osuus koko elokuvayleisöstä oli 29 prosenttia. Suomen elokuvasäätiöstä kerrotaan, että EU:ssa oman maan elokuvia katsotaan yhtä paljon vain Tanskassa ja Ranskassa.

Suomalaisen elokuvatarjonnan ehdoton vetonaula oli edellisvuoden tapaan komedia. Yli puolen miljoonan katsojan rajan ylitti tänä vuonna Taneli Mustosen ohjaama Luokkakokous, joka on suomalaisversio tanskalaiskomediasta. Vuonna 2014 puolen miljoonan tuntumaan ylsi Dome Karukosken Mielensäpahoittaja.

Menestys ei kuitenkaan lepää yhden hitin varassa. Viime vuonna yli 100 000 katsojan rajan ylitti kaikkiaan kahdeksan elokuvaa: Napapiirin sankarit 2 (noin 378 500), _Risto Räppääjä ja Sevillan saituri _(noin 316 000), Kätilö (noin 225 000), Onnelin ja Annelin talvi (noin 217 000), Big Game (noin 130 000), Vares – Sheriffi (noin 110 000) ja Viikossa aikuiseksi (noin 110 000).

Antti (Sami Hedberg), Tuomas (Jaajo Linnonmaa) ja Niklas (Aku Hirviniemi) Luokkakokous -elokuvassa. Kuva: Solar Films

Kotimainen elokuva on rikkonut katsojaennätyksiä elokuvateattereissa koko 2000-luvun vaikka elokuvateatterit ovat saaneet kilpailijan netin suoratoistopalveluista. Edellinen ennätys oli vuodelta 2012, jolloin kotimaisen elokuvan näki teatterissa yli 2,4 miljoonaa ihmistä.

Komedia ja lastenelokuvat kiinnostivat

Valtaosa lippuluukulla menestyneistä kotimaisista elokuvista on komedioita ja lastenelokuvia. Lastenelokuvien suuria katsojalukuja selittää myös se, että lapsen lisäksi lipun ostaa usein myös aikuinen.

Draamaelokuvalla on vaikeampaa. Esimerkiksi ensi sunnuntaina Golden Globe -palkinnosta kisaava Miekkailija sai elokuvateattereissa noin 61 000 katsojaa. Menestynein draamaelokuva oli Antti J. Jokisen Kätilö, joka keräsi yli 200 000 katsojaa.

Siinä missä kevyt viihde ja tutut tähdet ovat resepti menestykseen lippuluukulla, on elokuvien menestyksen toinen mittari niiden herättämä kansainvälinen kiinnostus. J-P Valkeapään He ovat paenneet ja Dome Karukosken Mielensäpahoittaja esitettiin kumpikin yli 25 elokuvafestivaalilla. Niiden lisäksi palkintoja eri festivaaleilla saivat mm. Kätilö, Tyttökuningas ja 2 yötä aamuun.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset kävivät elokuvissa 8,8 miljoonaa kertaa, mikä on isoin tulos sitten vuoden 1983. Suomen elokuvatarjonnan suurin menestyjä oli uusi Bond-elokuva 007 – Spectre, jonka näki viime vuonna 635 000 katsojaa.

Suomen elokuvateatterien liiton mukaan syynä menekkiin ovat elokuvateatterien uudistukset ja menestyvät kotimaiset ja ulkomaiset elokuvat. Liitossa pidetään mahdollisena, että kymmenen miljoonan katsojan haamuraja voidaan ylittää lähivuosina.