1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vastaanottokeskuksen Facebook-sivu jäädytettiin – "asiatonta sisältöä"

Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja on tapauksesta harmissaan ja pitää syynä tahallista trollausta. Hänen mukaansa keskuksen asioista ei ole voitu tiedottaa kuntalaisille normaalisti sivun jäädytyksen vuoksi.

turvapaikanhakijat
Hotellirakennus.
Vihtori Koskinen / Yle

Entisen hotelli Tallukan tiloissa toimivan Vääksyn vastaanottokeskuksen toimintaa on haitannut yksikön Facebook-sivun jäädyttäminen. Facebook jäädytti sivun siellä olevia asiattomuuksien vuoksi.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

– Sivulla oli ollut asiatonta sisältöä. Yhdelläkin naisella oli viisi feikkiprofiilia, joilla hän provosoi keskustelua. Teimme mokan, ettemme eliminoineet valeprofiileja, keskuksen johtaja Marko Lehto sanoo.

Hänen mukaansa vastaanottokeskuksen sivu on ollut jumissa viime perjantaista alkaen. Lehto on ollut yhteydessä Facebookiin, joka on luvannut sivun toiminnan palautuvan normaaliksi mahdollisesti tiistaina 5.1.

– Sivuilla on ihmisiä, jotka käyvät tahallaan provosoimassa. Samat ihmiset ovat kaataneet sivuja muissakin vastaanottokeskuksissa.

Lehto luonnehtii asiattomuuksia nimittelyksi, kyseenalaisten linkkien jakamiseksi ja rasistiseksi sisällöksi.

"Noloa, ettemme pääse tiedottamaan"

Eniten Lehtoa harmittaa tapauksessa se, että koska vastaanottokeskuksen tärkein tiedotuskanava, Facebook-sivu, on ollut jäädytettynä, keskuksen asioista ei ole voitu tiedottaa. Esimerkiksi maanantaina keskukseen saapui 49 uutta turvapaikanhakijaa, joista 35 on aikuisia ja loput lapsia.

Uusien asukkaiden saapumisesta olisi kerrottu kuntalaisille, jos Facebook-tili toimisi normaalisti, Lehto sanoo.

Samat ihmiset ovat kaataneet sivuja muissakin vastaanottokeskuksissa.

Marko Lehto

– On noloa, ettemme pääse tiedottamaan. Se harmittaa. Olen yrittänyt selittää, ettei ole ollut tarkoitus olla informoimatta. Jotkut luulevat, että yritämme pimittää asioita.

Lehdon mukaan ilmapiiri Vääksyssä on ollut viime päivinä paranemaan päin. Joulukuussa vastaanottokeskuksen perustaminen otettiin Asikkalassa vastaan ristiriitaisesti, ja keskus yritettiin jopa polttaa. Tänään Yle Lahti uutisoi, että alueelle on perustettu Asikkalan turva -katupartio.

Lehdon mukaan asiat ovat kuitenkin sujuneet koko ajan paremmassa yhteistyössä.

Lue seuraavaksi