1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen välin pidentyminen toi mieslaulajat esiin

Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen välin pidentäminen kolmeen vuoteen on tuonut kaivattua lisäystä mieslaulajien määrään. Kolmen vuoden kuluttua Lappeenrannassa järjestetään 50-vuotisjuhlakilpailu, jonka valmistelut ovat jo alkaneet.

kulttuuri
Lappeenrannan laulukilpailuiden konserttisali.
Yle

Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut on palannut juurilleen, sillä myös alkuvuosina kilpailut järjestettiin joka kolmas vuosi.

– Se antaa laulajille aikaa kypsyä ja harjoitella. Nyt on selvästi nähtävillä, että ammattikoulutuksessa painotetaan sivu- ja teoria-aineita, mutta niin laulussa kuin instrumentaalipuolellakin opiskelijan pitäisi päästä enemmän harjoittelemaan, sanoo Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen toiminnanjohtaja Milko Vesalainen.

Kansainvälistä uraa miettivä laulaja joutuu huomaamaan, ettei pääsy suuriin oopperataloihin sujukaan yhtä helposti kuin aiemmin.

– Kaukoidässä on klassisen musiikin buumi menossa, siellä panostetaan lauluun ja se näkyy hakijoiden tasossa ja määrässä, jatkaa Milko Vesalainen.

Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut ovat olleet monelle nuorelle laulajalle tie kansainväliseen menestykseen.

– Tämä on kilpailuna Suomen tärkein tapahtuma, josta seuraava askel on Mirjam Helinin kansainvälinen laulukilpailu. Jos Lappeenrannassa suoriutuu vaativasta ohjelmistosta, on jo pitkällä musiikin saralla, sanoo Vesalainen.

Laulamisen merkitystä ei pidä vähätellä

Lappeenrannassa on jo aloitettu kolmen vuoden kuluttua järjestettävien valtakunnallisten 50-vuotisjuhlakilpailujen valmistelu. Itse laulukilpailuun ei suunnitella suuria muutoksia.

– Kehittäminen tapahtuu rinta rinnan sen mukaan, miten laulu kehittyy. Harjoittelu on tärkeää jo varhaisessa vaiheessa niin kodeissa, kuin kouluissakin. Laulamisen ja soittamisen merkitystä ei pidä vähätellä, jatkaa toiminnanjohtaja Milko Vesalainen.

Ammatillisessa koulutuksessa pääpaino pitäisi Vesalaisen mielestä palauttaa laulamiseen ja taiteen tekemiseen.

Muutoksen on huomannut myös laulukilpailujen tuomaristoon valittu Soile Isokoski. Päivätyönä hän toimii Oulun ammattikorkeakoulussa lehtorina ja vierailevana professorina Sibelius Akatemiassa.

– Opiskelun tempo on nopeutunut – kun sen sijaan pitäisi istua ja keskittyä. Pitäisi olla mahdollisuus harjoitteluun rauhassa ja sen myötä hyvään mestari-kisälli -suhteeseen, sanoo Soile Isokoski.

Sopraano Soile Isokoski voitti Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut vuonna 1987. Tämän vuoden kilpailijoita hän kuvailee tasokkaiksi.

– Tosin olin hieman hämmästynyt, etteivät nuoret kilpailijat osanneet avajaisissa Karjalaisten laulua ilman paperia. Meille on kehittynyt uusi sukupolvi, joka on kiinnostunut erilaisista lauluista, sanoo Isokoski.

Lue seuraavaksi