1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saudi-Arabia lopettaa lennot ja kaupan Iraniin – Arabiliitto kokoontuu hätäkokoukseen

Saudi-Arabia kieltää kansalaisiaan matkustamasta Iraniin, mutta iranilaiset pyhiinvaeltajat ovat edelleen tervetulleita Saudi-Arabiaan pyhiinvaellusten aikaan.

Ulkomaat
Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir
Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-JubeirFabio Campana / EPA

Saudi-Arabia lakkauttaa kaiken lentoliikenteen sen ja Iranin välillä ja kieltää kansalaisiaan matkustamasta Iraniin, maan viranomaiset ilmoittivat maanantaina. Lisäksi Saudi-Arabia jäädyttää kaiken kaupallisen toiminnan sen ja Iranin välillä.

Saudi-Arabia vaati myös, että Iranin on käyttäydyttävä "kuin normaali valtio", ennen kuin diplomaattisuhteet voidaan palauttaa.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir sanoi uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa, että Iran on syypää suhteiden kiristymiseen. Hän painotti, että Saudi-Arabia vain reagoi Iranin aggressioon.

Al-Jubeir syytti Irania siitä, että se lähettää taistelijoita arabimaihin ja suunnittelee iskuja Saudi-Arabiassa ja muissa Persianlahden alueen maissa.

– Saudi-Arabia ei kiihdytä kriisiä. Kaikki toimemme ovat reaktiivisia. Iran on se, joka sekaantui Libanonin tilanteeseen. Iran on se, joka lähetti joukkoja Syyriaan, al-Jubeir sanoi.

Iran: Lähetystöhyökkäykset tekosyy Saudi-Arabialle

Saudi-Arabian mukaan iranilaiset pyhiinvaeltajat olisivat kuitenkin edelleen tervetulleita vierailemaan islamin pyhimmille paikoille Mekassa ja Medinassa pyhiinvaelluksen aikaan.

Al-Jubeirin mukaan Saudi-Arabialla oli oikeus teloittaa shiiapappi Nimr al-Nimr, jota hän syytti terroristien avustamisesta. Hän luetteli myös muiden lauantaina teloitettujen rikokset ja sanoi, että Saudi-Arabiaa pitäisi kehua, eikä kritisoida tapauksen johdosta.

Iran syytti Saudi-Arabiaa siitä, että se käytti lähetystöihin kohdistuneita hyökkäyksiä tekosyynä suhteiden katkaisemiselle ja jännitteiden kasvattamiselle. Samaan aikaan tuhannet mielenosoittajat marssivat Iranissa ja Irakissa protestoiden al-Nimrin teloitusta.

Useat Saudi-Arabian liittolaismaat katkaisivat nekin diplomaattisuhteensa Iranin kanssa maanantaina. Ensin suhteiden katkaisemisesta ilmoitti Bahrain, sitten Arabiemiraatit ja kolmantena Sudan. Arabiemiraateirssa asuu satojatuhansia iranilaisia.

Yhtä moni Persianlahden alueen maista on kuitenkin pysytellyt pääasiassa kiistan ulkopuolella, mutta Kuwait kuitenkin sanoi maanantaina tuomitsevansa hyökkäykset Saudi-Arabian lähetystöihin.

Arabiliitto kokoontuu hätäkokoukseen

Arabiliiton varapääsihteeri Ahmed Ben Helli sanoi maanantaina, että järjestö kokoontuu hätäkokoukseen ensi sunnuntaina Saudi-Arabian pyynnöstä. Kokouksen tarkoituksena on keskustella Saudi-Arabian lähetystöihin Iranissa kohdistuneista hyökkäyksistä.

Ben Helli sanoi, että viikonlopun keskusteluiden tarkoituksena "tuomita Iranin rikkomukset Saudi-Arabian Teheranin-lähetystön ja Mashhadin-konsulaatin koskemattomuutta kohtaan".

Hän lisäsi, että lisäksi tavoitteena on "tuomita Iranin sekaantuminen arabimaiden asioihin".

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi