1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksa pohtii asevientiään Saudi-Arabiaan

Saksan oppositio vaatii katkaisemaan kaiken asekaupan Saudi-Arabian teloitusten jälkeen. Talousministerin mukaan kaupan moraalisia perusteita voidaankin joutua miettimään.

Sigmar Gabriel kuuntelee puolueensa puheenjohtajavaalin tuloksia joulukuun 11. päivänä Berliinissä. Sigmarin kannatus oli hallitusvastuun aikana pudonnut, mutta hänet valittiin edelleen sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi. Kuva: Michael Kappeler / EPA

Saksan on mietittävä, tulisiko sen vastaisuudessa käyttää nykyistä enemmän moraalista harkintaa solmiessaan asekauppoja Saudi-Arabian puolustusvoimien kanssa, sanoo Saksan varaliittokansleri ja talousministeri, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Sigmar Gabriel.

Saksan aiempi päätös olla myymättä Saudi-Arabialle taistelupanssarivaunuja tai G33-rynnäkkökivääreitä on osoittautunut oikeaksi, Gabriel sanoi uutistoimisto DPA:n haastattelussa.

Vaikka panssarivaunu- ja rynnäkkökiväärikaupat torjuttiin, Saksa möi Saudi-Arabialle viime vuonna puolustuksellisin perustein muun muassa partioaluksia, lennokkeja sekä sotilaskoneiden ja panssaroitujen ajoneuvojen osia. Asekauppa tuotti toissa vuonna 209 miljoonaa euroa. Viime vuoden lukua ei ole vielä saatavilla.

Oppositio suomii hallitusta arvojen puutteesta

Saksan oppositiopuolueet, vihreät ja vasemmistolainen Linke, ovat vaatineet hallitusta lopettamaan kaiken aseviennin Saudi-Arabiaan.

Liittopäivien varapuhemies, vihreiden Claudia Roth sanoo Frankfurter Allgemaine -lehdessä, ettei ulkopolitiikan arvoista näy häivääkään, kun omia kansalaisiaan teloittavan ja ihmisoikeudet kieltävän valtion kanssa ollaan strategisia kumppaneita ja sille myydään raskaita aseita.  

Saksan talousministeriö vakuuttaa hallituksen seuraavan Saudi-Arabian tilannetta ja tekevän havaintojensa perusteella päätökset siitä, annetaanko aseteollisuudelle uusia vientilupia.

Merkelin edustaja vetoaa vuoropuhelun puolesta

Liittokansleri Angela Merkelin edustaja Steffen Seibert kertoo Saksan vedonneen Saudi-Arabiaan ja Iraniin, jotta ne tekisivät kaikkensa teloituksen katkaisemien diplomaattisuhteidensa korjaamiseksi.

Iranin ja Saudi-Arabian suhteet ovat äärimmäiset tärkeät myös Syyrian ja Jemenin kriisien ratkaisemiseksi, Seibert sanoi.

Kysymykseen mahdollisista pakotteista Saudi-Arabiaa vastaan Seibert vastasi, että on Saksan etujen mukaista säilyttää puheyhteys.