yle.fi-etusivu

Obama: Aseiden hankkiminen vaikeutuu

Yksityiskohdat Yhdysvaltain aselakien tiukentamisesta kerrotaan lähipäivinä, kertoi presidentti Barack Obama neuvoteltuaan oikeusministeri Loretta Lynchin kanssa Valkoisessa talossa maanantaina.

Yle maailmalla: Washington
Mies ostamassa käsiasetta
Mies ostamassa käsiasetta Tinley Parkissa, Illinoisissa kesäkuussa 2014.Scott Olson / Getty Images / AFP

Vastoin odotuksia presidentti Barack Obama ei vielä maanantaina kertonut tarkkoja yksityiskohtia, joilla hän tulee kiristämään aseiden hankkimiseen liittyviä ehtoja.

Lyhyessä kommentissaan hän vakuutti, että presidentin valtuuksilla annettavat asetukset ovat linjassa perustuslain kanssa.

Todennäköisin ajankohta uusien määräysten kertomiselle on tämän viikon torstai-ilta, jolloin presidentti puhuu George Masonin yliopistossa Washingtonin ulkopuolella. Tapahtuman isännöi uutiskanava CNN.

Viikonvaihteen radiopuheessaan Obama kuitenkin jo paljasti, että muutokset tulevat kiristämään aseiden ostajien taustatarkistuksia.

Yhdysvalloissa yksityishenkilö voi myydä aseen toiselle ilman ostajan taustatietojen tarkistusta. Lisensoidun asekauppiaan sen sijaan pitää tehdä tarkistus.

Presidentti Obama on kyllästynyt kongressin toimettomuuteen aselakien kiristämiseksi, vaikka valtaosa kansalaisista kannattaa taustatarkistusten lisäämistä. Obama kertoi saavansa vanhemmilta, opettajilta ja lapsilta niin paljon kirjeitä ja pyyntöjä aseväkivallan estämiseksi, että hän ei voi olla puuttumatta asiaan.

Republikaanit haukkuvat diktaattoriksi

Republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuudesta kilpailevat poliitikot ottivat heti radiopuheen jälkeen Obaman tulilinjalle ja haukkuivat hänet viikonvaihteessa diktaattoriksi, joka ei kunnioita Yhdysvaltain perustuslakia ja siihen tehtyä lisäystä kansalaisen oikeudesta kantaa asetta.

– Presidentti on kuin kiukutteleva lapsi, määritteli New Jerseyn kuvernööri Chris Christie Fox-kanavan lähetyksessä.

Vaikka yksityiskohdat ovat vielä auki, Christie väitti, että asetuksilla annettavat muutokset kaatuvat varmasti oikeudessa.

Demokraattien ehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders puolestaan ovat yhtä mieltä aseiden hankinnan rajoitusten tarpeellisuudesta.