1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Ruotsalaistutkimus: Kipakka kala jää parhaiten henkiin

Kaloilla on yksilöllinen luonne, aivan kuten ihmisillä. Luonne ratkaisee käytöksen. Ruotsalaistutkimus osoitti yllättäen, että nuoren taimenen kannattaa olla ärhäkkä eikä vain vältellä petoja.

tiede
Meritaimen smoltti
Meritaimen poikanen eli smolttiJoacim Näslund

Tuoreen ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kalayksilön luonne ratkaisee sen, miten hyvät edellytykset kalalla on selvitä hengissä. Nuorena auttaa ärhäkkyys, tutkimus osoittaa. Vanhemmiten sen sijaan valttia ehkä onkin rauhallinen luonne.

Göteborgin yliopiston biologin Joacim Näslundin tutkimuksessa koekaloina oli nuoria meritaimenia. Aluksi niitä pidettiin vesialtaissa. Tutkijat seurasivat, miten rivakka kukin yksilö oli liikkumaan ja miten kiivaasti se kävi oman kuvajaisensa kimppuun, kun altaaseen laskettiin peili.

Sitten merkityt taimenet vapautettiin takaisin Länsi-Ruotsissa sijaitseviin kotijokiinsa ja seurattiin, millaiset yksilöt selvisivät parhaiten luonnonoloissa.

Aiemmin on oletettu, että parhaiten pärjäävät ne kalat, jotka pitävät matalaa profiilia ja uiskentelevat mahdollisimman vähän petojen näkyvillä. Ruotsalaistutkimus osoittaa nuorten taimenten osalta aivan toista.

Aktiivinen kala nappaa reviirin

Näslund korostaa, että ihmisten ja monien muiden eläinten lailla kaloilla on havaittu yksilöllisiä luonteenpiirteitä. Niiden merkitystä kalan elämänkululle on kuitenkin tutkittu vasta aivan viime vuosina.

Näslundin ja hänen kollegojensa havainto oli, että aktiivisimmin uivat kalat olivat myös aggressiivisimpia. He arvelevat, että tällaisen luonteen saaneella taimenella voi olla etulyöntiasema kilpailuissa parhaista reviireistä. Hyvä reviiiri puolestaan tarjoaa parhaan suojan.

Vanhojakaan tutkimustuloksia ei pidä hylätä, sanoo Näslund. Hän arvelee, että erilaiset luonteenpiirteet ovat parhaita eri elämävaiheissa.

Tohtorinväitöskirjana (siirryt toiseen palveluun) julkaistulla tutkimuksella voi olla merkitystä myös käytännön kalanhoidolle. Näslund sanoo päätelmässään Göteborgin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) sivulla, että joet kannattaa pitää mahdollisimman monimuotoisina, jotta kaikki kalat pääsevät hyötymään omasta luonteestaan.

Lue seuraavaksi