1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki on huolestunut Iranin ja Saudi-Arabian jännitteistä

Turkin mukaan Lähi-idän alue on jo nyt kuin ruutitynnyri, lisäjännitteitä ei tarvita.

Turkki on huolestunut Iranin ja Saudi-Arabian välisistä jännitteistä, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Turkki kehottaa maita lieventämään diplomaattista kriisiään, sillä vihamielisyys kahden muslimimaan välillä vain pahentaa tilannetta muutoinkin räjähdysherkällä alueella Lähi-idässä.

Turkin mukaan alue on jo nyt kuin ruutitynnyri. Muslimimaiden keskinäisiä lisäjännitteitä ei enää tarvita.

– Liika on liikaa. Tarvitsemme rauhaa alueelle, sanoo maan varapääministeri ja hallituksen tiedottaja Numan Kurtulmus uutistoimisto Anatolialle.

Viikonloppuna alkanut kriisi paheni maanantaina, kun Saudi-Arabia kielsi kansalaisiaan matkustamasta Iraniin ja jäädytti kauppasuhteet Iranin kanssa.

Turkin suhteet Saudi-Arabian kanssa sen sijaan ovat lämmenneet viime kuukausina. Presidentti Recep Tayyip Erdogan vieraili joulukuussa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa keskustellakseen kuningas Salmanin ja Saudi-Arabian muun johdon kanssa.

Turkki on poistanut oman maansa tuomioista kuolemanrangaistukset, sillä maa pyrkii EU:n jäsenmaaksi. Kurtulmusin mukaan poliittisesti määrätyt kuolemanrangaistukset eivät auta alueen rauhanpyrkimyksissä.

Turkin suhteet Iraniin sen sijaan ovat jännittyneet viime kuukausina erityisesti Iranin roolin vuoksi Syyrian sodassa. Iran tukee presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

Varapääministeri Numan Kurtulmus kuitenkin vakuuttaa, että Turkilla on hyvät suhteet molempiin valtioihin.