1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

OPCW epäilee hermomyrkky sariinin käyttöä Syyriassa

OPCW sanoo, että se tutkii 11 tapausta, joihin liittyy kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa.

Ulkomaat

YK:n mukaan osa ihmisistä on saattanut altistua myrkylliselle sariinille Syyriassa, kertoo uutistoimisto AFP. YK:n maanantaina julkistaman raportin mukaan on merkkejä siitä, että syyrialaisia olisi altistunut sariinille tai sen kaltaiselle aineelle.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö, OPCW sanoo, että se tutkii 11 tapausta, joihin liittyy myrkyllisten kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa.

– Joissakin verinäytteissä on merkkejä siitä, että yksilöt ovat altistuneet sariinille tai sen kaltaiselle hermomyrkylle, OPCW:n YK:lle lähettämässä raportissa sanotaan.

Raportin mukaan on kuitenkin tehtävä lisätutkimuksia siitä, milloin ja missä olosuhteissa altistuminen on voinut tapahtua. Järjestö on raportoinut aiemmilta tiedonkeruumatkoilta merkkejä kloorin ja sinappikaasun käytöstä.

OPCW:n raportin mukaan Syyria olisi tuhonnut noin 99,6 prosenttia kaikista ilmoitetuista kemiallisista aseista.

Syyrian sodan osapuolet, presidentti Bashar al-Assadin joukot ja kapinallisten joukot ovat syyttäneet toisiaan kemiallisten aseiden käytöstä lähes viisi vuotta jatkuneen sodan aikana. Syyrian sota on tappanut jo yli 250 000 ihmistä.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa kokouksessaan tiistaina.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi