Alennusmyynnit näkyvät jätekatoksissa – Roskikset pursuilevat pitkälle tammikuuhun

Joulun jätteet on jo tyhjennetty roska-astioista, mutta alkaneen vuoden alennusmyynnit näkyvät jätepisteissä pahvin paljoutena.

Kotimaa
Biojäteastian tyhjennystä
Kireillä pakkasilla biojäte saattaa jätekuskin harmiksi jäätyä astiaan.Anne Savin / Yle

Jäteauton kuljettajan Tommi Saarisen auto lämpenee hitaasti paukkupakkasilla. Talviaamuna ollaan liikkeellä varhain, koska lähestyvän loppiaisen vuoksi tehdään tavallisesta poikkeava kierros.

Muun muassa Tampereen keskustan ja Nekalan yritysten astioilla kiertävä kuski tietää, että täysinä pursuilevat roskikset eivät lopu joulun välipäiviin.

– Ne roskikset on tyhjennetty jo, mutta yrityspuolella uusivuosi on piikki. Se saattaa jatkua hyvän aikaa tammikuun puolelle.

Tommi Saarinen
Anne Savin / Yle

Joulun ja loppiaisen välillä teollisuus lomailee, mutta liikkeellä ovat matkailijat, ravintoloissa syöjät ja shoppailijat.

– Täysiä roskiksia löytyy tavaratalojen lisäksi huoltoasemilta, kauppakeskuksista ja ravintoloilta. Toisaalla ei tule ollenkaan roskaa, sillä esimerkiksi koulut ja päiväkodit on kiinni, Saarinen sanoo.

Pahvia ja biojätejäätä

Alennusmyyntiaika näkyy jätekatoksissa pahvin paljoutena.

– Roskiksissa on mainoksia, pahvilaatikoita ja isoja ständejä. Pahvit pitäisi kierrättää, ja aika hyvin se Tampereen keskusta-alueella osataankin, Saarinen kiittelee.

Pakkaset aiheuttavat hankaluuksia biojäteastioiden kohdalla. Kostea jäte jäätyy, ja sitä on vaikea saada astiasta ulos. Keskustan alueella oman lisähaasteensa tuo muun liikenteen joukossa ja kaupungin kapeissa loukoissa luoviminen.

– Keskustassa joudutaan välillä peruuttelemaan suoraan kaduille, eikä auton hytistä näe kaikkea. Näkyvyystalkoisiin saavat osallistua myös pyöräilijät ja jalankulkijat. Päästään kaikki helpommalla kotiin kun huomioidaan toinen toistamme, kuuluu ammattikuskin toive ennen kuin auton nokka kääntyy kohti seuraavaa ahdasta porttikonkia.