Alkuvuoden pörssipaniikki – ”Kiina vielä harjoittelee markkinamallia”

Elite Varainhoidon päästrategi Jussi Hyöty ja Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman keskustelivat Ykkösaamussa Kiinan osakemarkkinoiden eilisestä äkkilaskusta.

Kiinalaiset sijoittajat seuraavat pörssin kehtiystä infotauluilta Pekingissä. Kuva: How Whee Young / EPA

Pörssissä vuosi alkoi eilen rytinällä, kun Kiinassa syntynyt paniikki veti kurssit mukanaan luisuun kaikkialla.

Elite Varainhoidon päästrategi Jussi Hyöty ja Aktian pääekonomisti Heidi Schauman löytävät monia syitä pörssipaniikille, mutta heilunnan taustat ovat syvemmällä kuin vuoden alussa Kiinassa voimaantulleissa uusissa pörssisäännöissä tai huonoissa reaalitalouden uutisissa.

– Kiina tavallaan vielä harjoittelee markkinamallia ja se näkyy markkinoiden liikkeissä, Hyöty kertoo Ykkösaamussa.

Kiinan osakemarkkinat nousevat ja laskevat kiinalaisten piensijoittajien tunnelmien mukana, sillä kansainvälisiä tekijöitä suljetuilla markkinoilla on hyvin vähän. Lisäksi kiinalaisten yritysten kasvanut velkataakka alkaa näkyä myös markkinariskeinä. Kovaa vauhtia kasvaneessa Kiinassa onkin Hyödyn mukaan odotettavissa korjausliike.

– Koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen kasvu oli voimakasta, mutta epätasaista. Ensimmäisenä korjausliike tuli Yhdysvalloissa, sen jälkeen Euroopassa. Voi olla, että Kiinassa on kolmannen korjausliikkeen vuoro, Hyöty sanoo. 

Romahdus ei todennäköinen

Korjausliike ei kuitenkaan välttämättä tarkoita Kiinan romahdusta, vaan vähemmän dramaattista kasvun hidastumista. Odotettua hitaampi kasvu tarkoittaisi Kiinan valuutan heikkenemistä ja pakottaisi myös muita kehittyviä talouksia heikentämään omia valuuttojaan.

– Kiinan romahduksen riski on olemassa. En kuitenkaan pidä sitä todennäköisimpänä vaihtoehtona. Kiinan viranomaiset tekevät kaikkensa rauhoittakseen tilannetta, Schauman sanoo.

Maanantain pörssiromahduksen ja kaupankäynnin keskeytyksen jälkeen Kiinan valtiojohtoiset rahastot ovat kahmineet osakkeita tiistaina, jotta paniikki ei uusiutuisi. Aasiassa pörssikurssit ovat sahanneet päivän aikana, mutta strategia näyttää toimivan. Yhtä dramaattisia liikkeitä ei ole enää tänään nähty.