1. yle.fi
  2. Uutiset

Pulkka ei käy muovin keräyspisteeseen, mutta voirasia on toista maata

Muovin kierrätys tökkii vielä, sillä harvasta keräyspisteestä löytyy muoville sopiva keräysastia. Nyt onkin oiva aika opiskella, mikä muovi kelpaa tuleviin muovipakkausten keräyspisteisiin ja mikä ei.

Kotimaan uutiset
Muovipullot ja voipaketti, joiden muovityyppimerkinnät lähikuvassa
Tiina Kokko / Yle

Vuoden vaihtuminen siirsi vastuun pakkausjätteen aluekeräyksestä kunnilta tuottajille. Lasin, metallin ja kartongin lisäksi nyt tarjoutuu mahdollisuus myös muovin kierrättämiseen.

Tuottajien puolesta pakkausjätteen keräyksestä vastaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy (siirryt toiseen palveluun). Keräyspisteitä tulee koko maahan 1 850 ja niistä 500:aan myös muovin keräysmahdollisuus.

Tosin muovinkeräysastiat löytyvät koko maassa vasta noin 30 keräyspisteestä, mutta astioita on tulossa tammikuun aikana lisää.

Mutta millaista muovijätettä keräyspisteissä sitten otetaan vastaan?

– Tämä koskee nimenomaan pakkauksia, ei muoviesineitä. Jos ostaa kaupasta pussillisen kertakäyttölusikoita, niin muovipussi, jossa lusikat ovat, kelpaa oikein hyvin keräyspisteeseen. Mutta varsinaiset lusikat eivät, koska ne ovat muovituotteita, opastaa palveluneuvoja Suvi Lehtinen Loimi-Hämeen Jätehuollosta.

Keräykseen piiriin kuuluvat kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset:

Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset

Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset

Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä

Muovikassit, -pussit ja -kääreet

Mitä keräykseen ei saa laittaa? Lista näyttää tältä:

Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä

PVC-pakkauksia

Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia

– Eli kaikki muu kuin PVC-muovi käy. Jos muovissa on tunnistusmerkintä 03 tai lyhenne PVC, sitä ei saa laittaa keräysastiaan, kertaa Suvi Lehtinen.

– Käytännössä se on aika hyvä neuvo, että mitä ruokakaupasta ostaa ja mihin elintarviketta tai päivittäistavaraa on pakattu, ne käyvät kierrätykseen.

Mitä puhtaampaa sitä paremmin kierrätys toteutuu

Lehtinen arvioi, että kierrätys muovin osalta ei ehkä heti suju täydellisesti.

– Aluksi pulkkaa ja muovilapiota saattaa siellä keräyspisteessä olla. Muovin pitäisi olla myös tosi puhdasta, Suvi Lehtinen muistuttaa.

Marinadissa uitettujapuhthelpp muovipakkauksia kierrätykseen ei siis kannata ujuttaa. Hyvälaatuinen muovimateriaali auttaa kierrätystavoitteisiin pääsemisessä.

Muovi viedään Ekokemille prosessoitavaksi. Uusiomuovista voidaan tehdä muun muassa puutarhakalusteita.

Noin 18 kuukauden urakka

Muovin keräyksen alku viivästyy, koska Rinki saa muovin keräykseen tarkoitettuja astioita vasta lähiviikkojen aikana.

Ringin viestintäpäällikkö Katri Tuulensuu arvelee, että Ringin koko 1 850 keräyspisteen ja 500 muovikohteen järjestelmä on täydessä iskussa kesään mennessä. Rinki on joutunut kehittämään koko valtakunnallisen järjestelmän noin 18 kuukaudessa.

– Jo alkujaankin tiedettiin, kun lainsäädäntö meni läpi, että tämä tulee olemaan erittäin tiukka aikataulu. Sen ovat myös viranomaiset tiedostaneet, ja tässä on aikaa vastaan tehty hirveästi töitä. Tässä on niin monta toimijaa, joiden kanssa tehdään yhteistyötä: sopimuskuviot, luvat ja yksi suurimmista astiahankinnoista. Se on aika iso ruljanssi, Tuulensuu muistuttaa.

Rinki-kierrätyspisteet tulevat nähtäville lähiaikoina Kierrätys.info-palveluun (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi