Pekingin ilmanlaatu parempi kuin vuotta aiemmin

Kaupungissa jouduttiin antamaan vuoden 2015 loppupuolella ensimmäistä kertaa kaksi korkeimman, punaisen tason hälytystä ilmansaasteiden takia.

ilmasto
Aurinko paistaa paksun savusumun läpi Pekingissä joulukuussa 2015.
Aurinko paistaa paksun savusumun läpi Pekingissä joulukuussa 2015.Wu Hong / EPA

Ympäristöviranomaisten mukaan Kiinan pääkaupungin Pekingin ilmanlaatu oli vuonna 2015 parempi kuin vuotta aiemmin. Näin siitä huolimatta, että Pekingissä jouduttiin antamaan ensimmäistä kertaa kaksi punaista korkeimman luokan hälytystä ilmanlaadusta viime vuoden loppupuolella.

Kiina on asettanut kansallisia ja paikallisia tavoitteita vähentääkseen ilmansaasteita samalla, kun kansalaiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi terveyskysymyksistä.

Pekingin paikallishallinto on muun muassa ottanut vanhoja, paljon saastuttavia ajoneuvoja pois teitä ja sulkenut tai siirtänyt voimakkaasti saastuttavia tehtaita.

Pekingin viranomanomaiset ovat kertoneet, että PM2,5-pienhiukkaspitoisuus oli 81 mikrogrammaa kuutiometriä kohden vuonna 2015, mikä on kuusi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014. Se on silti huomattavasti enemmän kuin Kiinan oma standardi, 35 mikrogrammaa.

Myös Suomen ulkoministeriö huomauttaa matkustustiedotteessaan, että Kiinassa useissa kaupungeissa ilmansaasteet ovat suuri ongelma.

Lähteet: AP