Yötaivas hukkuu keinovaloon – taajamat loistavat 6 000 kertaa tähtiä kirkkaammin

Kun liikkuu pilvisellä säällä öisellä maaseudulla, korkeampien mäkien päältä voi erottaa taivaalla vaaleita laikkuja. Ne ovat kaupunkien ja taajamien taivaalle heittämää valoa, joka himmentää tähdet ja kadottaa galaksit.

tiede
Harjun kentän valoja yöllä
YLE Keski-Suomi / Heli Kaski

Kukaan ei pidä saasteista. Pimeästä pitävät jotkut, mutta useimmat haluavat valoa yöhön. Liika valo on kuitenkin saastetta sekin, etenkin jos valo on suunnattu väärään suuntaan.

Valosaaste on keinovaloa, joka karkaa taivaalle ja häiritsee tai häikäisee. Ihanne olisi, että keinovalaisua käytettäisiin vain siellä missä se todella on tarpeen, ja sielläkin huolellisesti kohdennettuna.

– Kaikki pallovalaisimet maailmasta pitäisi lakkauttaa heti, sanoo Jyväskylän Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen.

Kaikki pallovalaisimet maailmasta pitäisi lakkauttaa heti.

Annukka Larsen

Larsen haluaisi, että keinovalolle tehtyjä standardeja todella käytettäisiin. Standardit määrittelevät tietyn määrän lukseja (siirryt toiseen palveluun) eli valaistusvoimaa tiettyihin paikkoihin. Jos vaikkapa kevyen liikenteen väylällä on vähän liikkujia, ei luksejakaan tarvita paljoa.

– Moottoriteille ja vilkkaille kaduille soviteltaisiin valon määrä liikenteen mukaan, Larsen sanoo.

Häiritsevää valoa ei tunnisteta

Silmä tottuu, sanotaan. Niin tottuukin, siihen mittaan asti, että ihminen ei välttämättä tunnista valosaastetta edes ollessaan sen keskellä.

Esimerkiksi Jyväskylän rakennusjärjestyksessä lukee, että valo ei saa häiritä muita.

Jotain epämiellyttävää tässä on, mutta sitä ei osata paikallistaa.

Annukka Larsen

– Harvoin ihmiset huomaavat, että valo on häiritsevää. He huomaavat, että jotain epämiellyttävää tässä on, mutta sitä ei osata paikallistaa, Larsen sanoo.

Osa valosaastetta on tähtitaivaan katoaminen. Keinovalon keskeltä näkee paljaalla silmällä vain kirkkaimmat tähdet. Vielä parikymmentä vuotta sitten naapurigalaksimme Andromeda näkyi paljaalla silmällä esimerkiksi Tampereelta. Ei näy enää.

Valosaaste näkyy pilvissa

Ei ole ihme, että tähtitaivaasta ei taajamissa näy kuin murto-osa. Taivaalle kun heijastetaan valtava määrä valoa.

– Valosaaste näkyy nykyään esimerkiksi pimeällä oransseina tai vaaleina hehkuvina pilvinä. Kaikki valot, jotka näkyvät lentokoneesta, ovat hukattua energiaa ja valosaastetta, Larsen selittää.

Yleisvalaistuksen valaistusvoimakkuus on noin 6000 kertaa kirkkaampi kuin tähtien valo.

Pelkästään ulkoalueiden yleisvalaistuksen valaistusvoimakkuus on noin 6 000 kertaa kirkkaampi kuin tähtien valo. Tähtien valaistusvoimakkuus kun on suuruusluokkaa 0,005 luksia, ja ulkoalueiden yleisvalaistus 30 luksia.

Väärin sijoitettu ja suunnattu valo ei ole vain esteettinen haitta. Se voi olla suorastaan vaarallista.

Valon ei pitäisi mennä vaakatason yläpuolelle

Suomi on pitkän pimeän maa, ja keinovaloa tarvitaan. Oikein tehdyn valaisun ei pitäisi valaista vaakatason yläpuolelle, eikä valaista tarkoitetun alueen ympärille.

– Periaatteessa yksinkertainen juttu, valoa laitetaan vain juuri siihen missä sitä tarvitaan, Larsen linjaa.

Siihen eivät käy pallovalaisimet. Ne, jotka Larsen haluaisi poistaa kokonaan.

– Ne ovat – onneksi – suurimmalta osin vanhoja, ja alkavat olla huonossa kunnossa. Kun ne vaihdetaan, tilalle tulee toivottavasti energiatehokkaampia ja vähemmän haittaavia valaisimia, Larsen sanoo.