yle.fi-etusivu

Suomessa tänään sähkön kulutuspiikki – Sähkö ei ole silti syksyn tasoa kalliimpaa

Sähköä riittää pakkasista huolimatta sekä teollisuudelle että kotitalouksille, mutta tällä hetkellä Suomi on tuontisähkön varassa. Ilman tuontisähköä teollisuus joutuisi maksamaan sähköstä nykyistä enemmän.

talous
Vesihöyry nousee savupiipusta Vantaan Energian voimalaitoksella Vantaalla.
Vesihöyry nousee savupiipusta Vantaan Energian voimalaitoksella Vantaalla. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kovista pakkaslukemista huolimatta sähköä piisaa kaikille käyttäjille, mutta kotimainen sähköntuotanto ei riitä kulutusta kattamaan, ja Suomi toimii tällä hetkellä tuontisähkön varassa. Noin viidennes tämän hetken sähkönkulutuksesta tulee Ruotsista ja Venäjältä.

– Venäjältä tuodaan noin 1 500 MWh ja Ruotsista noin 2 000 MWh, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingridin käyttötoiminan johtaja Reima Päivinen.

Sähkön kulutus Suomessa ja sähkön nettotuonti
Yle Uutisgrafiikka

Vielä ei olla huippuluvuissa

Tällä hetkellä sähkönkulutus Suomessa on noin 13 500 megawattituntia. Ihan huippuluvuissa ei vielä kulutuksessa olla, sillä muutaman vuoden takainen ennätys on 14 900 MWh. Kotimaisten voimalaitosten kapasiteetti on 11 600 MWh. Erotus on tuotava naapurimaista talven pakkaspäivinä.

Sähkön tuonti- ja vientimäärät vaihtelevat koko ajan tunnista tuntiin. Suomi myös vie pieniä määriä sähköä lähinnä Baltian maihin.

– Ulkomailta tuotava sähkö on halvempaa vesi- ja tuulisähköä, kuin jos se olisi tuotettu kotimaisilla kalliimmilla voimalaitoksilla, kertoo Päivinen.

Sähkön tuottaminen kotimaisilla hiili-, maakaasu- ja turvelaitoksilla on kalliimpaa kuin tuontisähköstä maksettava hinta. Tästä syystä hiilivoimaloita on suljettu kannattamattomina noin 1 500 MWh:n tuotannon verran.

Tänään on kulutuspiikki – hinta syksyn tasolla

Tiistai on ollut tähän mennessä talven suurin kulutuspäivä. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella, mutta nyt kuluttajat tai teollisuus eivät maksa sähköstä yhtään enempää kuin esimerkiksi syksyllä.

– Aamulla kulutus oli korkealla, noin 13 500 megawattitunnissa eli kulutuspiikki, sanoo Päivinen.

Suomessa kulutettavasta sähköstä noin puolet käyttää teollisuus ja toinen puoli menee lähinnä kotitalouksien ja kiinteistöjen sähkönkäyttöön.

– Tukkusähkön hinta on hyvin maltillinen tällä hetkellä Länsi-Euroopan tukkusähkömarkkinoillla. Sähkön hinta ei ole yhtään sen korkeampi kuin syksyllä juuri tukkusähkön maltillisen hinnan takia, sanoo Päivinen.

Mitä tapahtuu, jos pakkaset jatkuvat pitkään?

Tukkuhinta voi kallistua, jos kulutus kasvaa. Keskiviikko on loppiainen, eikä pyhäpäivien kulutus normaalisti nouse arkipäivien tasosta. Loppuviikko on kuitenkin luku sinänsä.

– Torstai ja perjantai ovat mielenkiintoisia päiviä, jos on vielä kylmempää kuin nyt. Tukkuhinta voi kallistua, jos kulutus nousee tiistain lukemiia korkeammalle, sanoo Reima Päivinen Fingridistä.

Pääsevätkö venäläiset rokottamaan sähkön hinnalla, kun Suomi on tuontisähkön varassa?

– Venäjän markkinoiden sähköhinta on edullisempi kuin Pohjoismaiden tukkumarkkinoiden hinta, joten vaikka säännöt Venäjän kanssa ovat hieman erilaiset kuin Ruotsin kanssa, Venäjä saa tukkusähkön hinnan, kertoo Päivinen.

Kauppa on siis kannattavaa Venäjälle.

Ruotsista tuotavalla sähkölle olisi enemmänkin kysyntää, mutta siirtoverkon käyttö on huipussaan, joten enempää ei voida tuoda. Verkolle on määritelty turvaraja, jonka se kestää.

– Johtoihin ei mahdu enempää ruotsalaista tuontisähköä vaikka kysyntää olisi, kiteyttää Päivinen.

Jos sähköä ei tuotaisi Ruotsista ja Venäjältä, sähköä ei riittäisi kaikille ja hinta nousisi.

Toinen merikaapeli poissa pelistä  

Suomen ja Ruotsin välinen merikaapeli irtosi aamulla verkosta. Ruotsista tuodaan sähköä kahden voimajohdon ja kahden merikaapelin välityksellä.

– Mitään vakavampaa siinä ei tapahtunut, ja kaapeli saadaan käyttöön tämän päivän aikana, kertoo Fingridin käyttötoiminnan johtaja Reima Päivinen.

Puuttuva sähkö tehtiin Suomessa paikallisella sähköntuotannolla. Se korvasi toisen merikaapelin tuoman tuontisähkön täysin. Huomenna Ruotsista tuodaan sähköä taas koko kapasiteetilla.

– Mitään uhkaa sähköpulasta ei ollut. Kun Ruotsista on tuotu noin 2000 MWh, niin pois pelistä jäi 400 MWh, kertoo Päivinen.

Lisätty kappale merikaapelista klo 14.40