Kodinturvajoukot myös Kouvolassa – ryhmä irtisanoutuu laittomuuksista

Kansalaisten katupartiotoiminta on levinnyt eri puolille maata. Kouvolassa ryhmä ilmoittaa Facebook-sivullaan liikkuvansa ennaltaehkäisevänä toimena ja lain puitteissa. Poliisi kehottaa havainnointiin, mutta muistuttaa, että turvallisuudesta vastaa poliisi.

Kouvola
Ruutukaappaus Kouvolan alueen kodinturvajoukkojen Facebook-sivuilta
Ruutukaappaus Kouvolan alueen kodinturvajoukkojen Facebook-sivuilta

Kansalaisten katupartiotoiminta näyttää levinneen myös Kouvolaan. Facebookiin on perustettu Kouvolan alueen kodinturvajoukot -niminen ryhmä pari kuukautta sitten.

Ryhmä kertoo sosiaalisessa mediassa olevansa "suomalaisille kodinturvaajille ja katupartioille suunnattu ryhmä."

Ryhmän sivuille on linkattu muun muassa eri tiedotusvälineiden tekemiä juttuja turvapaikanhakijoista ja vastaanottokeskuksista. Ryhmä kertoo sivuillaan kirjoittelevansa "maahanmuuttajista ja niihin liittyvistä ongelmista".

Yle ei tiistaina tavoittanut ryhmän edustajaa haastatteluun.

Facebook-päivitysten mukaan esimerkiksi viime lauantaina 14 ryhmän jäsentä kokoontui katupartiointiin eli ryhmän mukaan "lenkille" Kuusankoskelle.

Tämä porukka toimii vain ja ainoastaan ennaltaehkäisevänä voimana ja rauhan ylläpitämistarkoituksella, ei luodakseen itse rauhattomuutta.

Päivitys Kouvolan alueen kodinturvajoukkojen Facebook-sivulla

Ryhmän päivityksissä todetaan, että mukana olevat ihmiset toimivat lain mukaan.

– Tämä porukka toimii vain ja ainoastaan ennaltaehkäisevänä voimana ja rauhan ylläpitämistarkoituksella, ei luodakseen itse rauhattomuutta. Tarkoitus on tehdä kotikaupunkimme kaduista jälleen rauhalliset lapsillemme kulkea, kirjoitettiin Kouvolan alueen kodinturvajoukon päivityksessä marraskuun lopulla.

Hyvät havainnot ja soitto poliisille

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen otti kantaa katupartioihin tiedotteella tiistaina. Kolehmaisen mukaan turvallisuuden ylläpidon pitää Suomessa olla viranomaisjohtoista ja ainoastaan viranomaistoimintaa tukevaa.

Kaakkois-Suomen poliisin kokeneessa ylikomisariossa katupartiointi herättää ristiriitaisia ensitunnelmia.

– Vapaaehtoistyö on perusteltavissa. Tämä toiminta ei kuitenkaan anna ylimääräisiä valtuuksia kansalaisille puuttua muiden tekemisiin, miettii ylikomisario Jari Strengell.

On hyvä, että on ihmisiä, jotka osallistuvat oman alueensa turvallisuuteen esimerkiksi tekemällä havaintoja ja ennaltaehkäisemällä olemalla läsnä.

Jari Strengell

– On hyvä, että on ihmisiä, jotka osallistuvat oman alueensa turvallisuuteen esimerkiksi tekemällä havaintoja ja ennaltaehkäisemällä olemalla läsnä, jatkaa Strengell.

Strengell korostaa, että laittomuuksiin ei saa ryhtyä.

Kouvolan turvallisuustilanne ei Strengellin mukaan ole merkittävästi muuttunut esimerkiksi turvapaikanhakijoiden määrän kasvamisen vuoksi.

– Jonkin verran on eripuraa kantaväestön ja turvapaikanhakijoiden kesken sekä jopa turvapaikanhakijoiden välillä. Sitä ei kuitenkaan kannata liioitella.

Samalla Strengell myöntää, että poliisikin on lisännyt partiointia muun muassa ennaltaehkäistäkseen mahdollisia uhkia.

Kaakkois-Suomen poliisin ylikomisario Strengell on havainnut, että toisista huolen pitäminen ei ole ainakaan lisääntymään päin.

– 2000-luvun taitteessa oli tapetilla enemmänkin idea, että kanssaihminen pitäisi huolta naapureistaan ja katsoisi perään, mutta nyt se on jäänyt vähemmälle.

Poliisin tontille ei kannata tulla.

– Ihmisten kannattaa tehdä hyviä havaintoja ja esimerkiksi tukalissa tilanteissa soittaa poliisille. Poliisi vastaa kansalaisten turvallisuudesta.