1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyllistääkö syöminen? Asiantuntija neuvoo: "Piiskaa voisi käyttää vähemmän"

Loppu- ja alkuvuoden kinkut, suklaat, perunasalaatit ja nakit on nyt syöty. Edessä on arki. Ravitsemusasiantuntijan mukaan perinteiset soppakuuri- ja näkkileipälupaukset voi unohtaa, ja luvata itselleen jotain vähän erilaista.

terveys
Nainen syö lounaskeittoa.
Henrietta Hassinen / Yle

Ravitsemusasiantuntija Sanna Talvia sanoo, että Suomessa syödään monella tavalla, mutta muutamalla kikalla ruokatottumuksia saataisiin parannettua.

– Kaikille sopivia pikkukikkoja ovat juuri ne hieman tylsiltä kuulostavat: syö säännöllisesti, älä pidä itseäsi nälässä ja yritä löytää ruokavalioon monenlaisia ruokia, varsinkin marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Nämä ovat nyrkkisääntöjä, joiden avulla suurin osa suomalaisista voisi syödä paremmin.

Moni tekee tammikuussa lupauksia. Kaikki niistä eivät pidä, ehkä osaksi juuri siksi, että luvataan itselle liikaa. Ravitsemusasiantuntija toivoisi, että lupaisimmekin itsellemme jotain ihan muuta.

– Sellaisia asioita, että jos on taipumusta kantaa syyllisyyttä omasta syömisestä, niin voisikin vähän rentoutua ja vapautua – ajatella ilon kautta ruokailua. Joskus sitä syyttää itseään, ja muitakin ihmisiä. Siitä voisi luopua myös, Talvia sanoo.

– Piiskaa voisi käyttää vähemmän, syömistä voisikin ajatella pehmeämmän, itseään rakastavan ja hyväksyvän lähestymistavan kautta. Sillä moni ihminen pääsisi pois kierteestä, mikä montaa tuntuu vaivaavan: koskaan ei olla tyytyväisiä ja lähdetään kokeilemaan vippaskonsteja, että äkkiä kaikki mulle, heti nyt.

Kuluvana vuonna kannattaisikin luvata itselleen rentoutta.

– Pohjimmiltaan syöminen on kuitenkin upea, myönteinen hyvä asia ja oman kehon hoitamista. Se on yhdessäolon väline ja se on ytimessä myös terveellisessä syömisessä, nimittäin ei se ole hampaiden kiristelyä. Niin, ja ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa syödä hyvin ja terveellisesti. Sen kun hoksaa, niin on jo aika pitkällä.

Arkiruokailu on rytmisempää

Me suomalaiset olemme viimeisen kolmen viikon aikana päässeet nauttimaan jouluherkuista ja uuden vuoden perunasalaateista nakkeineen. Loppiaisen jälkeen koittaa arki, mutta minkälainen se on ravitsemuksellisesti?

Jos on taipumusta kantaa syyllisyyttä omasta syömisestä, niin voisikin vähän rentoutua ja vapautua.

Sanna Talvia

– Rytmisempi arki, sillä joulusyömistä määrittää se, että syödään silloin tällöin, monta kertaa päivässä melko tuhdistikin. On niitä ihania konvehtilaatikoita, joista voidaan käydä välillä napsimassa. Useimmilla alkaa rytmisempi syöminen kun arki nyt koittaa – onneksi, Talvia sanoo.

Vaikka monet jouluruoista eivät ravitsemuksellisesti ole huonoja lainkaan, on kyse määristä.

– Rytmi on hukassa ja syödään paljon, nämä asiat erottavat joulusyömisen arkiruokailusta.

Joulukuun herkuttelusta tammikuun paastoon?

Loppu- ja alkuvuoden herkuttelu saattaa näkyä vartaloissamme.

– Toki näkyy, kolmen viikon ajan kun syö enemmän kuin kuluttaa, niin voi olla että vähän turvottaa. Esimerkiksi suklaan syönti voi näkyä ihossamme. Toisaalta, ne ovat muutoksia, jotka aika nopeasti voivat kääntyä toiseen suuntaan. Useimmat pystyvät syömistään normalistamalla pääsemään muutamista lisäkiloista eroon.

– Eikö se vähän niin ole, että alkuvuodesta tsempataan liikkumisrintamalla. Se hyvä tsemppi kuluttaa suurimman osan kinkkukiloistamme, Talvia naurahtaa.

Useimmilla alkaa rytmisempi syöminen kun arki nyt koittaa – onneksi.

Sanna Talvia

Talvia epäileekin, että saatamme syödä tammikuussa terveellisemmin kuin loppuvuonna.

– Sitä ei varmaan ole tutkittu, mutta jos joulukuuta ja tammikuuta verrataan, niin varmasti tammikuussa esimerkiksi tipaton tammikuu laskee alkoholin kulutusta, mikä on usein ravitsemuksellinen riippa.

Ravitsemusasiantuntija uskoo, että me suomalaiset tiedostamme sen, etteivät kuurit ole pysyvä ratkaisu.

– Ainoa hyvä ratkaisu on se, että haetaan uusia tottumuksia, joita voisimme jatkaa loppuelämämme, jos ne hyvältä tuntuvat. Siihen meidän pitäisi päästä, eikä siihen armottomaan näkkileipä-ajatteluun – että vedetään ylikireällä dieetillä liian tiukka pipo päässä tammikuun ajan, jonka jälkeen repsahdetaan vanhaan tapaan syödä.

Lue seuraavaksi