Koditon kissa ei pärjää kovalla pakkasella – "Jos ihmisellä on sydän paikallaan, hän toimii heti"

Paukkupakkanen voi palelluttaa ulkona liikkuvan kissan tassut ja korvat tai pahimmillaan viedä hengen. Eläinsuojeluyhdistys vetoaa ihmisiin, jotta nämä auttaisivat kodittomat eläimet turvaan pakkasilta.

ilmiöt
Möttö-kissa.
Johanna Talasterä / Yle

Yli 20 vuotta eläinsuojelutyötä tehnyt Pirjo Riihelä vetoaa ihmisiin, jotta nämä auttaisivat saamaan kodittomat, ulkona kuljeksivat kissat turvaan pakkaselta. Kova pakkanen voi pahimmillaan palelluttaa kissan hengiltä. Jos kissalla on pientäkään suojaa, se saattaa selvitä paleltumilla tassuissa ja korvissa, Riihelä kertoo.

Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksessä toimivan Riihelän mukaan yhdistyksen hoivaan Lahden Jokimaan löytöeläintalolle päätyy säännöllisesti kissoja, joilla on paleltumia.

– Tassunsa palelluttaneita on paljon. Joidenkin tassuja on rasvattu viikkotolkulla, koska anturat ovat paleltuneet niin pahoin. Kissan korvat voivat olla myös pyöreät, eli korvat ovat paleltuneet.

Riihelän mukaan kissa ei pärjää kylmässä pitkiä aikoja – varsinkin pentukissalle pakkanen voi koitua kohtaloksi. Kovilla pakkasilla ongelmaksi voi muodostua myös se, ulkokissoja on hankala loukuttaa, koska ne saattaisivat paleltua loukkuun.

Hän toivoo, että ihmiset auttaisivat kodittomia kissoja.

Jos kissan loukuttaa omatoimisesti, loukku pitää tarkistaa säännöllisesti.

Anette Kare

– Jos pihapiirissä pyörii avuntarpeessa olevan näköinen kissa, näillä pakkasilla ei voi vain katsella, pärjääkö se. Jos kissa huutaa tai nostelee tassujaan, ja jos ihmisellä on sydän paikallaan, hän toimii heti. Ja niin monet toimivatkin ja ottavat kissan vaikka sisään kotiinsa, vaikkeivät olisi eläinihmisiä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen johtava eläintenhoitaja Anette Kare muistuttaa myös, että pakkasilla eläin tarvitsee apua nopeasti.

– Jos kissan loukuttaa omatoimisesti, loukku pitää tarkistaa säännöllisesti. Eläintä ei saa jättää sinne esimerkiksi yön yli, koska kylmä tulee.

Houkuttele ruualla

Jos kissa ei anna ottaa kiinni, sitä kannattaa houkutella ruoalla. Riihelä vinkkaa tarjoamaan vaikka kotiportailta lämmintä ruokaa.

Joidenkin tassuja on rasvattu viikkotolkulla, koska anturat ovat paleltuneet niin pahoin.

Pirjo Riihelä

– Jos kissa on nälissään, se tulee kyllä syömään. Sitten vain ilmoitus eläinsuojeluyhdistykseen, ja toivoo, että kissa tulee paikalle ruoan perässä toisenkin kerran. Kun se saa pari kolme kertaa ruokaa jostain, se palaa kyllä.

Riihelä sanoo, että ihmiset saattavat karsastaa pihapiirissä liikkuvan kissan ruokkimista, koska pelkäävät sen jäävän nurkkiin pyörimään.

– Mutta juuri sitä tässä haetaan. Vain siten kissan voi saada kiinni ja turvaan.