Koe uusi yle.fi

Vapon Nurmeksen ja Lieksan sahat ostaa itävaltalainen perheyritys Binderholz

Vapo Timber Oy:n Lieksan ja Nurmeksen sahoille on löytynyt uusi omistaja Itävallasta. Perinteikkäät pohjoiskarjalaiset sahat ostaa Euroopan suurimpiin kuuluva puunjalostuskonserni Binderholz.

Kotimaa
Sahuri istuu valvomossa.
Nurmeksen saha on pyörinyt kaksi vuotta lähes täydellä vauhdilla.YLE / Ari Haimakainen

Vapon Lieksan ja Nurmeksen sahat siirtyvät itävaltalaiseen omistukseen. Pielisen rannalla sijaitsevat sahat ostaa tävaltalainen massiivipuuyritys ja puunjalostuskonserni Binderholz.

Vapo Timber Oy:n paikallisjohtaja Pasi Meriläinen uskoo, että omistajan vaihdos tietää hyvää Nurmekseen ja Lieksaan.

Tämä on minun nähdäkseni positiivinen ratkaisu pitkään jatkuneiden neuvotteluiden jälkeen.

Pasi Meriläinen

– Tämä on minun nähdäkseni positiivinen ratkaisu pitkään jatkuneiden neuvotteluiden jälkeen. Binderholz on vakavarainen perheyhtiö, jonka ydinliiketoimintaa on sahaliiketoiminta ja puunjalostus. Kyllä minä näen tämän hyvänä niin Lieksan kuin Nurmeksenkin sahalle, Pasi Meriläinen sanoo.

Binderholz toimii Itävallassa ja Saksassa kaikkiaan seitsemällä paikkakunnalla. Perheyhtiön palveluksessa on jatkossa noin 1 300 työntekijää.

Binderholz on alan johtavia toimijoita Euroopassa. Sen tuotteita ovat muun muassa määrämittaan sahattu puutavara, muotohöylätty lauta, yksi- ja monikerroksiset liimatut massiivipuulevyt, liimapuu ja biopolttoaineet. Tuotteita viedään kaikkialle maailmaan.

Vapo Timber Oy liittyy Binderholz-konserniin ja tulee jatkamaan toimintaansa nimellä Binderholz Nordic Oy.

Sahoilla noin 100 työntekijää

Vapo Timberin Lieksan ja Nurmeksen sahat työllistävät tällä hetkellä yhteensä noin 100 ihmistä. Heidän työsuhteensa jatkuu.

Nurmeksen saha on perustettu vuonna 1921. Sen tuotantokapasiteetti on 200 000 kuutiometriä mäntysahatavaraa vuodessa.

Lieksan Kevätniemen saha on perustettu vuonna 1902. Se on keskittynyt kuusisahatavaraan. Kevätniemen sahan tuotantokapasiteetti on noin 250 000 kuutiota vuodessa.

Yhtiö varautunut investointeihin

Binderholzin Suomen toimintojen johtaja Kari Nurmi kertoo, että yhtiö laajentaa Suomeen hyvän raaka-aineen ja osaamisen perässä.

– Täällähän on aivan erinomainen raaka-aine. Erityisesti tällä seudulla on erittäin hyvää sekä kuusta että mäntyä saatavilla.

– Ja toiseksi Suomessahan on perinteinen hyvä osaaminen metsäteollisuuden osalta. Täällä on suhteellisen hyvässä kunnossa olevia sahoja, kuten tässäkin on kaupan kohteena, Kari Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan Binderholz on valmis kehittämään Lieksan ja Nurmeksen sahoja.

– Tässä vaiheessa, kun kaupat on tehty maanantaina, on varhaista sanoa konkreettisia, mutta suunta on se, että lähdetään kehittämään. Ja kehittäminen tarvitsee käytännössä myöskin investointeja ja niihin ollaan varauduttu, yhtiön Suomen toimintojen johtaja Kari Nurmi kertoo.

Binderholz-ryhmän vuotuinen liikkeenvaihto nousee kaupan myötä noin puoleen miljardiin euroon.

Kaupoista kertoi ensimmäisenä Ylä-Karjala (siirryt toiseen palveluun)lehti.

Lisätty Kari Nurmen kommentit 5.1. kello 16.50